Спирана 20 години ГМО култура бе одобрена за храна в САЩ

Победа за науката!

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 юни 2018 в 00:00 8086 0

Преди 20 години списание "Тайм" постави на корицата си един човек сред нива, обявявайки, че сортът ориз ще спаси милиони децата по света.

Обещанието не се потвърди. Оттогава досега това растение, наречено "златен ориз", не е спасило нито един живот. Никой земеделски производител не го отглежда, затова никой не го и яде, разказва изданието Futurism.

Но сега това може да се промени - Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри растението и я определи  за безопасна за консумация.

След три десетилетия на разискване общественото мнение като че ли се обърна в полза на генетично модифицираните култури.

Златният ориз е един от най-старите генетично модифицирани организми (ГМО).

Той е различен от другите сортове ориз, защото неговите гени са променени, така че растението да произвежда витамин А, което би помогнало на децата, които се изхранват с ориз, да получат необходимата доза витамин А, а всяка година между 250 000 и 500 000 децао ослепяват заради недостиг на този витамин.

Идеята се появи през 90-те години на миналия век и изследователите промениха ДНК на ориза през 2000 г.

Тя получи огромна подкрепа от хуманитарната общност: Фондация "Рокфелер" и Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" финансираха работата, а папа Франсиск даде благословията си за "Златния ориз".

Но хората все още са против ГМО. Повече от половината от 28-те страни от Европейския съюз, включително България, решиха да забранят на своите земеделски производители да отглеждат генетично модифицирани култури. Центърът за изследване Pew откри, че почти 40% от американците смятат, че ГМО са вредни за здравето на хората.

Грийнпийс насърчава тези настроения като организацията зае консервативна позиция по отношение на ГМО, заявявайки, че учените не знаят достатъчно за това, как културите влияят върху околната среда.

И други групи се противопоставят на златния ориз. Още през 2001 г. екологичната организация "Приятели на Земята" (Friends of the Earth) от Великобритания заяви, че съществуват по-евтини начини за справяне с дефицита на витамин А. Групата MASIPAG заяви през 2013 г., че "златният ориз" единствено ще направи биотехнологичните компании по-богати. Активисти от две организации за борба с ГМО дори унищожиха опитни оризови насаждения, отглеждащи златен ориз през 2013 г.

Сега САЩ се превърнаха в четвъртата нация одобрила "златния ориз", могат и други от останалите 186 страни да я последват.

Но одобрението на FDA все пак е победа за златния ориз и вероятно лека-полека ще се приеме. А това означава, че е по-вероятно златният ориз да достигне до децата, които най-много се нуждаят от него.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !