Сред лекарствата срещу тения са открити потенциални лекарства срещу COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 10 август 2021 в 00:00 10036 0

Група лекарства, отдавна предписвани за лечение на тения, е вдъхновила съединение, което показва двустранна ефективност срещу COVID-19 в лабораторни изследвания, според нова публикация, публикувана онлайн в списание ACS Infectious Disease.

Съединението, част от клас молекули, наречени салициланилиди.

"От 10 - 15 години е известно, че салициланилидите действат срещу определени вируси", разказва професор Ким Джанда (Kim Janda) от изследователския институт Scripps. "Те обаче често са ограничени в червата и понякога имат проблеми с токсичността."

Съединението на професор Джанда преодолява и двата проблема в тестове върху мишки и клетки, действайки едновременно като антивирусно и противовъзпалително лекарствено съединение, със свойства, които са подходящи за използването му под формата на хапчета.

Салициланилидите са открити за първи път в Германия през 50-те години на миналия век и са използвани срещу заразяване с тении при говедата. Версии, включително лекарството никлозамид, се използват днес при животни и хора за лечение на тения. Те са изследвани и за противоракови и антимикробни свойства.

Модифицираното съединение на салициланилид, създадено от професор Джанда, е едно от около 60, които той е създал преди години за друг проект. Когато вирусът SARS-CoV-2 се превърна в глобална пандемия в началото на 2020 г., знаейки, че те могат да имат антивирусни свойства, той започна скрининг на старата си колекция, първо в клетки със сътрудници от Sorrento Therapeutics и Медицинския факултет на Тексаския университет, а по-късно, след като вижда обещаващи резултати, работи с имунолога от изследователския институт Scripps, д-р Джон Тейджаро (John Teijaro), който провежда изследванията върху гризачи.

Откроява се едно съединение. Наречено просто „№ 11“, той се отличава от лекарства, които се продават срещу тении, по важни показатели, включително способността му да преминава извън червата и да се абсорбира в кръвта без токсичност.

"Никлозамидът по същество е ограничен в храносмилателната система и това има смисъл, защото там са паразитите", разказва проф. Джанда. "Поради тази причина простото препрофилиране на лекарства за лечение на COVID би било нелогично, тъй като е нужно нещо, което е лесно биодостъпно, но не притежава системната токсичност, която има никлозамидът."

Около 80 процента от салициланилид 11 преминават в кръвта, в сравнение с около 10-те процента от антипаразитното лекарство никлозамид, което наскоро влезе в клинични изпитания като лечение на COVID-19, отбелязва проф. Джанда.

Експериментите показват, че от многото модифицирани салициланилиди, които е създал в лабораторията си, № 11 засяга пандемичните коронавирусни инфекции по два начина. Първо, пречи на вируса да депозира генетичния си материал в заразените клетки, процес, наречен ендоцитоза. Ендоцитозата изисква вирусът да образува пакет на базата на липиди около вирусни гени. Пакетът влиза в заразената клетка и се разтваря, така че машината за изграждане на протеини на заразената клетка може да я прочете и да произведе и изхвърли нови вирусни копия. Изглежда, че № 11 предотвратява разтварянето на пакета.

"Антивирусният механизъм на съединението е ключов", подчертава проф. Джанда. "Той блокира излизането на вирусен материал от ендозомата* и просто се разгражда. Този процес не позволява да се произвеждат толкова лесно нови вирусни частици."

*Ендозомата е мембранна вътреклетъчна органела, един от видовете везикули (мехурчета), образувани по време на сливането и узряването на ендоцитни везикули. Зрелите ендозоми са образувания с размери 300-400 нанометра.

Ранните ендозоми се образуват по време на ендоцитоза от клетка от извънклетъчен материал в резултат на фагоцитоза, пиноцитоза или рецептор-медиирана ендоцитоза. По-нататъшното съзряване на тези везикули води до образуване на ендозоми. Кредит: Wikimedia Commons

Важното е да се отбележи, че тъй като действа вътре в клетките, а не на вирусните шипове, въпросите дали ще работи срещу новите варианти като Делта и Ламбда не са предизвикват безпокойство, добавя проф. Джанда.

"Този механизъм не зависи от шиповия протеин на вируса, така че тези нови варианти няма да ни карат до търсим нови молекули, както е при ваксините или антителата", подчертава проф. Джанда.

Освен това препаратът № 11 помага за успокояване на потенциално токсичното възпаление при изследваните животни, разказва проф. Джанда, което може да бъде важно за лечение на остър респираторен дистрес, свързан с животозастрашаващи инфекции с COVID. Той намалява нивата на интерлевкин 6, сигнален протеин, който е ключов фактор за възпалението, което обикновено се среща в напредналите стадии на COVID-19.

Спешно са необходими по-добри лекарства срещу COVID-19, тъй като силно заразните нови варианти водят до нови вълни от болести и смърт в световен мащаб. Но проф. Джанда разказва, че салициланилид № 11 е създаден много преди пандемията.

След борбата с неприятната бактериална инфекция, Clostridioides difficile, преди около 10 години, проф. Джанда вижда ясна нужда от по-добри възможности за лечение. Щамовете C. difficile, резистентни на много лекарства, станаха основна причина за появата на резистентни на лекарства диарии в здравните заведения в световен мащаб и сред хората, използващи антибиотици.

Като директор на института Worm Institute, който се фокусира върху паразитните инфекции, проф. Джанда е добре запознат със салициланилидите и познава техните антимикробни свойства. Неговата лаборатория създава „библиотека“ от модифицирани салициланилиди, няколко от които показват силна ефикасност срещу C. difficile, а впоследствие колекцията е лицензирана от фармацевтичната фирма Sorrento Therapeutics. Сред тях е и салициланилид 11.

„Салициланилид 11 всъщност бе оставен на заден план в моята лаборатория като средство срещу C. difficile, защото не е толкова ограничен в червата, колкото бихме искали да бъде“, разказва проф. Джанда. "Но салициланилид 11 има много наистина положителни качества, които го правят потенциална терапия за COVID."

Справка: Steven Blake et al, Salicylanilides Reduce SARS-CoV-2 Replication and Suppress Induction of Inflammatory Cytokines in a Rodent Model, ACS Infectious Diseases (2021). DOI: 10.1021/acsinfecdis.1c00253

Източник: Potential COVID-19 medication found among tapeworm drugs, The Scripps Research Institute

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !