Статините, използвани за понижаване на холестерола, са свързани с двоен риск от развитие на деменция

Ваня Милева Последна промяна на 29 юни 2021 в 00:01 5018 0

Значителен метаболитен спад в задния цингуларен кортекс при потребители на липофилни статини след пет до шест години (горе) в сравнение с потребители на хидрофилни статини и потребители без статини (долу). Кредит: Prasanna Padmanabham and Daniel Silverman, UCLA

При пациенти с леко когнитивно увреждане приемът на липофилни статини повече от два пъти увеличава риска от развитие на деменция в сравнение с тези, които не приемат статини. Според изследване, представено на Годишната среща на Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging 2021, сканиранията с позитронно-емисионна томография (PET) на потребители на липофилен статин разкриват силно значителен спад в метаболизма в областта на мозъка, която първа се засяга от болестта на Алцхаймер.

Статините са лекарства, използвани за понижаване на холестерола и намаляване на риска от инфаркт или инсулт. Те са най-често използваните лекарства в развития свят. Предлагат се различни видове статини въз основа на здравните нужди на пациента, включително хидрофилни статини, които се фокусират върху черния дроб и липофилни статини, които се разпределят в тъканите на организма.

Липофилните статини включват симвастатин, флувастатин, питавастатин, ловастатин и аторвастатин. Хидрофилните статини включват розувастатин и правастатин.

„Има много противоречиви проучвания за ефектите на статините върху когнитивните функции“, коментира Прасана Падманабам (Prasanna Padmanabham), ръководител на проекта за изследване на връзката между статините и когнитивните функции в Калифорнийския университет, Лос Анджелис (UCLA).

„Докато някои твърдят, че статините предпазват потребителите от деменция, други твърдят, че ускоряват развитието на деменция. Нашето проучване имаше за цел да изясни връзката между употребата на статини и дългосрочното когнитивно развитие на субекта".

Изследователите разделят участниците в проучването на групи въз основа на три параметъра: изходен когнитивен статус, изходни нива на холестерол и тип използван статин. Участниците са подложени на 18F-FDG позитронно-емисионна томография, за да се идентифицират всички региони на намаляващ мозъчен метаболизъм във всяка група статини. Анализирани са осем години клинични данни за всеки участник от проучването.

Установено е, че пациентите с леко когнитивно увреждане или нормални когнитивни функции, които са използвали липофилни статини, са удвоили риска от развитие на деменция в сравнение с тези, които не са употребявали статини. С течение на времето, позитронно-емисионната томография на потребители на липофилни статини също показва значително намаляване на метаболизма в задната цингуларния кортекс, областта на мозъка, за която е известно, че намалява най-значително в най-ранните стадии на болестта на Алцхаймер. За разлика от това не е открит клиничен или метаболитен спад при потребители на други статини или при потребители на статини с по-високи изходни нива на серумен холестерол.

„Като характеризираме метаболитните ефекти, свързани с употребата на статини, ние предлагаме ново приложение на позитронно-емисионната томография, за да разширим познанията си за връзката между един от най-често използваните класове лекарства и едно от най-честите страдания на стареещия мозък“, отбеляза Падманабам.

„Откритията от тези сканирания могат да се използват за информирани решения на пациентите относно това кой статин би бил най-оптимален да се използва по отношение на запазването на техните когнитивни функции и способността да живеят независимо.

Справка: “Lipophilic Statins in Subjects with Early Mild Cognitive Impairment: Associations with Conversion to Dementia and Decline in Posterior Cingulate Brain Metabolism in a Long-term Prospective Longitudinal Multi-Center Study” by Prasanna Padmanabham, Stephen Liu and Daniel Silverman, 18 May 2021, The Journal of Nuclear Medicine.
Link

Източник: Statins Used to Lower Cholesterol Linked to Doubled Risk of Developing Dementia
SOCIETY OF NUCLEAR MEDICINE AND MOLECULAR IMAGING

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !