Стивън Хокинг е роден на днешната дата (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 януари 2023 в 00:00 19073 0

Стивън Хокинг е роден на днешната дата

Кредит Wikimedia Commons

Стивън Хокинг е роден на днешната дата

На 8 януари 1942 година, точно 300 години след смъртта на Галилео Галилей в Оксфорд, Англия се ражда Стивън Уилям Хокинг.

Въпреки, че къщата на родителите му се намира в северен Лондон, той е роден в Оксфорд, защото градът се е смятал за по-безопасен по време на Втората световна война. Когато става време да стане студент, Стивън изявява желание да учи математика, но тъй като тя не се е изучавала в неговия колеж, той записва да учи физика, след това отива в Кейбридж да учи космология.

Стивън Хокинг работи по основните закони, движещи Вселената. Заедно с Роджър Пенроуз той показва, че времето и пространството, събрани в едно от Общата теория на относителността (ОТО) на Айнщайн имат начало в Големия взрив и край в черните дупки. Този резултат показва необходимостта от обединение на ОТО и квантовата теория. Едно от следствията на едно такова обединение е откритието на Хокинг, че черните дупки не би трябвало да са съвсем черни, а да излъчват определен вид лъчение докато изчерпят енергията си и изчезнат. Това явление е кръстено по-късно на негово име – лъчение на Хокинг. Друго негово откритие е, че Вселената няма граници, но има краен размер във време-пространството.

Професор Хокинг е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС) малко след като навършва 21 годишна възраст. Болеста бързо го приковава на инвалидна количка и от 1985 година той използва специален апарат, който се усъвършенства все повече, за да може да общува с околните. Той е най-дълго живялият човек с такава болест, което според лекари-специалисти, се дължи на особената форма на болестта, която той има, както и на добрите грижи, които той получава от самото начало на болеста си.

До 2009 година Стивън Хокинг е Лукасов професор по математика на Кеймбриджкия университет, длъжност заемана в началото от Исак Нютон.

Има няколко издадени научно-популярни книги, най-известната от които е „Кратка история на времето“. Участва в няколко филма и дори в сериали. В „Стар Трек: Следващото поколение“ и „Теория на големия взрив“ играе самия себе си.

Професор Хокинг бе изключително популярна публична личност, което му помогна да популяризира и редица научни идеи.

Световноизвестният физик почина на 14 март 2018 г.

Ето някои от най-емблематичните цитати на великия учен.

• Целта ми е много проста: искам да разбера Вселената, защо е подредена така, както е устроена и защо сме тук.
• Хората, които се хвалят със своя коефициент на интелигентност, са неудачници.
• Интелигентност е способността да се адаптираш към промяната.
• Живеех последните 49 години в очакване на смъртта. Не се страхувам от смъртта, но не бързам да умра. Има толкова много неща, които искам да направя още.
• Ние сме само току-що развили се потомци на маймуните на малка планета до невзрачна звезда. Но имаме шанс да разберем Вселената. Това ни прави специални.
• Не забравяйте да гледате звездите, а не в краката си. Опитайте се да разберете какво виждате и си задайте въпроса защо съществува Вселената.
• Бъдете любопитни. Независимо колко сложен изглежда животът, винаги има нещо, което можете да направите и да успеете. Важно е да не се отказвате.
• Основният враг на знанието не е невежеството, а илюзията за знание.
• Аз гледам на мозъка като на компютър, който спира да работи, след като компонентите му се развалят. За старите компютри няма рай или задгробен живот, това е приказка за хора, които се страхуват от тъмнината.
• Някой ми каза, че всяко уравнение, което включвам в книгата, намалява продажбите наполовина.
• Животът би бил много трагичен, ако не беше толкова смешен.
• Където има живот, има надежда.

Професор Хокинг бе известен и с чувството си за хумор.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !