07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Стивън Хокинг става търговска марка

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 април 2015 в 15:19 21220
Снимка: hawking.org.uk

Стивън Хокинг е започнал процес на регистрация на името си като търговска марка. Физикът вече е подал необходимите документи в Службата за интелектуална собственост на Великобритания, където започнала процедура на регистрация на правото за търговска употреба на името му. За това съобщава Nature.

Средствата, които физикът ще получава от продажбата на продукти със своето име, Хокинг е заявил, че ще похарчи за благотворителни цели, по-специално за борбата срещу СПИН. Представител на Университета в Кеймбридж, където работи Хокинг е коментирал новината: "Това е личен въпрос, който касае професор Хокинг, не университета, но мисля, че решението да защити своето име е правилно". Сега в интернет може да намерят сувенири и бельо, на които е изобразен физика.

Хокинг е известен с трудовете си по космология и като популяризатор на науката. Негова е и статия, в която съобщава за възможността черните дупки да излъчват. Това се случва поради квантовите флуктуации, свързани с образуването на двойки виртуални частици. Едната частица от двойката се изхвърля от черната дупка, а другата - "пада" в нея.

Също така, физикът е автор на научно-популярната книга "Кратка история на времето", която е публикувана за първи път през 1988. Тя става бестселър: до края на 2010 г., нейният тираж надхвърля 20 милиона копия на повече от 35 езика.

Заболяването не пречи на Хокинг да продължи да публикува научни статии, както и да бъде медиен герой в различни телевизионни предавания и филми. Например, наскоро излезе филм за неговия живот ("Теория на всичко"). Примерът на Хокинг, скоро има намерение да последва и известният популяризатор на науката физикът Брайън Кокс. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.