Студентският отбор iGEM Bulgaria Sofia Tech Park ще участва във финалите на световното състезание по синтетична биология в САЩ

iGEM Bulgaria Sofia Tech Park Последна промяна на 23 октомври 2019 в 15:36 2791 0

Отборът на iGEM България 2018

Първият български отбор по синтетична биология iGEM Bulgaria Sofia Tech Park ще участва за четвърти пореден път във финалите на най-голямото и престижно международно състезание в тази област за млади учени – iGEM. Надпреварата се провежда всяка година в Бостън, САЩ и в него се включват над 350 отбора от цял свят.

Българският екип се състои от бъдещи учени и лекари от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Членове на отбора са студентите: Микаела Станчева, Ася Николова и Цвета Цанова, четвърти курс, специалност „Молекулярна биология“, и Иван Пашов, пети курс, специалност „Медицина“.

iGEM е не само чудесна платформа за развитие на млади учени, но и предлага възможност за разрешаване на обществено значими предизвикателства. Тази година проектът на отбора е концентриран точно върху такъв глобален проблем - устойчивостта на патогенни микроби срещу антибиотици. Антимикробната устойчивост е една от основните заплахи за здравето на човека и животните. Тя е отговорна за около 33 000 смъртни случая в Европейския Съюз всяка година, а комбинираните щети надминават 1,5 млрд. евро. Тенденциите са негативни – непрекъснато нараства броят на инфекциите като туберкулоза, пневмония и други, които са причинени от патогенни бактерии, устойчиви към прилаганите в момента лекарства. Затова антимикробната устойчивост е определена като приоритетен проблем с най-висока важност от Световната Здравна Организация и Европейската Комисия. Данните показват, че при липсата на нови лечения, до 2050 г. ежегодно ще загиват по около 10 милиона души поради инфекции, причинени от мултирезистентни бактерии.

Предлаганото от iGEM Bulgaria Sofia Tech Park решение е базирано на разработка на нова система за изолиране и продукция на пептиди, които са едни от най-обещаващите кандидати с антимикробна активност. Те са естествено срещащи се съединения, които могат да бъдат изолирани от различни живи организми и участват в естествените защитни механизми срещу бактериални, гъбични и вирусни патогени. Новата система ще позволи бързо, лесно и евтино изолиране и характеризиране на такива пептиди от екзотични животински и растителни видове с разчетени геноми, както и тяхното производство чрез средствата на модерната биотехнология. Младите учени смятат, че съвременните методи за ДНК анализ ще позволят да бъдат идентифицирани и тествани много такива компоненти, когато платформата им бъде готова.

Досега българският отбор се е завръщал с отличие от всяко издание на iGEM, като са извоювани един сребърен и два бронзови медала. Очакванията и надеждите са младите ни учени отново да спечелят медал от надпреварата, която ще се състои от 30 октомври до 4 ноември в Бостън.

Основен спомоществовател на отбора е София Тех Парк. Освен финансова подкрепа за младите учени, научно-технологичният парк е предоставил лабораторията си „Биоинфотех“ за провеждане на научните изследвания, с които отборът представя България на престижното състезание.

Спонсори на отбора са и Студентският съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, „Чайкафарма висококачествените лекарства“ АД, „Ветпром“ АД, Ridacom Promega corporation.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !