17 април 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Цялата миграция на света в eдна интерактивна карта

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 януари 2017 в 12:43 123940

Днес много текущи събития се свързват с имиграцията - тероризмът, Brexit, Доналд Тръмп. В Европа и България особено остър въпрос е бежанската криза.

Но трябва да признаем, че независимо от позицията си по въпросите на имиграцията, рядко някой привежда статистически данни.

Тази интерактивна карта, публикувана в МetroСosm и съставена от Макс Галка (Max Galka), визуализира данни от оценките на ООН за разпределение на населението и броят на всички мигранти, разбити по държави на пребиваване и държави, от които идват. 

Картата показва прогнозната нетна имиграция (приток минус изходящи потоци) от напускащи и пристигащи по страни между 2010 и 2015.

Държавите със сините кръгове имат положителна нетна миграция (повече приток). С червените кръгове се означават страните с отрицателна нетна миграция (повече изходящи потоци).

Всяка жълта точка представя 1000 души. Ако поставите курсора на мишката върху кръг, ще видите общата нетна миграция на страната между 2010 и 2015 г. Кликнете върху кръга (или докоснете кръга два пъти на мобилния телефон), за да видите миграционните потоци сам за тази страна.

Нетна миграция от държава до държава (2010-2015)

Тъй като в споровете за емигрантите оценките са предимно емоционални, а не фактически, обърнете внимание няколко интересни случая.

Сирия

Сирия  - карта на миграцията (скрийншот от горната карта)

Между 2010 и 2015 г., нетната миграция от Сирия до Швеция е повече от нетната миграция на Сирия към останалата част на Европа и Северна и Южна Америка, взети заедно.

Много близкоизточни страни са критикувани за неохотното приемане на сирийски бежанци. В Катар и ОАЕ, нетната миграция наистина е отрицателна.

Но страните от Близкия изток - Ирак, Ливан, Йордания и Турция - приемат сирийски бежанци като количеството е с порядъци по-високо, отколкото на Запад и в частност - у нас.

Великобритания / Brexit

Великобритания  - карта на миграцията (скрийншот от общата карта)

Един от най-силните аргументи в дебата за Brexit, в полза на напускането на ЕС, бе имиграцията. Интересно е колко малка част от нетната имиграция във Великобритания всъщност идва от Европа.

Австралия

Австралия - карта на миграцията (скрийншот от общата карта)

В Австралия също имиграцията се превърна в остър политически въпрос. Но по оценките на ОН, нетната имиграция на Австралия е отрицателна с всяка страна по света, с изключение на лек положителен баланс на имиграция със Судан. Австралия е единствената страна в света, която има значителен положителен нетен имиграционен баланс със САЩ.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Леонардо, изобретателят
Леонардо, изобретателят
15 април 2021 в 00:0025213
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.