Техниките за контрол на сънищата са проверени за първи път

НаукаOFFNews Последна промяна на 20 октомври 2017 в 00:33 11961 0

Няколко техники за предизвикване на осъзнати сънища са тествани за първи път.

Въпреки че само един от всеки шест участници е постигнал осъзнато присъствие в съня по време на процеса, това е рекорден процент успеваемост за само една седмица практикуване без външна намеса, съобщи Science daily.

Осъзнатото сънуване е термин, даден за състоянието, при което сънуващият е наясно, че сънува и има някакъв контрол върху това, как се развива сънят. Някога смятано за мит, сега науката потвърди съществуването на осъзнатите сънища и установи, че някои методи на работа могат да увеличат вероятността за получаването им. Въпреки това, някои от тях изискват специално оборудване, а други са много ненадеждни. Това е жалко, защото осъзнатото сънуване е не само начин човек да се наслади на мечтите си, но и потенциално средство за лечение на травми и контрол на нездравословен начин на поведение.

 Д-р Данъм Аспай (Denholm Aspy) от Университета в Аделаида се зае да провери дали комбинация от няколко техники ще донесе по-голям успех.

Аспай инструктира 169 участници за различни техники, смятани, че предизвикват осъзнат сън. В изследването участва три групи участници, за да се тества ефективността на три различни техники за предизвикване на осъзнат сън:

1. проверка на реалността - включва проверка в ежедневието по няколко пъти на ден, за да придобием навик редовно да проверяваме дали наистина сме будни или спим.

2. събуждане в леглото - принудително събуждане след пет часа сън, не спим за кратък период от време, а след това  като заспим отново, да влезем  в етапа REM (бързо движение на очите) на съня, в който е по-вероятно да се сънува.

3. мнемонично индуциране на осъзнати сънища (Menomic induction of lucid dreams - MILD) -  включва събуждане след пет часа сън и след това с цел да запомним, да повтаряме фразата:"Следващият път, когато сънувам, ще помня, че сънувам", преди да заспят отново. Може също така да си представяме себе си в осъзнат сън.

В списанието Dreaming, Аспай съобщава, че от метода "проверка на реалността", когато се практикува самостоятелно, няма никаква полза, но в комбинация с метода MILD 17% са имали осъзнат сън по време на пробния период. Той заяви за IFLScience, че това надхвърля всички предишни проучване, проведено без интервенции, като маски, които светят в очите на хората, когато те навлязат в етапа REM (бързо движение на очите) на съня.

Отчитайки липсата на полза от самостоятелното прилагане на "проверката на реалността", Аспай признава, че осъзнатото сънуване може изцяло да се дължи на MILD. Сред тези, които са успели да заспят в рамките на първите пет минути от приключването на техниката MILD, степента на успех при постигане на осъзнато сънуване е много по-висока, при почти 46% от опитите. Той отбеляза обаче, че нивото на успеха в настоящото проучване надвишава този на предишните, които да използвали само MILD.

Около 55 % от хората са имали осъзнати сънища в някакъв момент от живота си, но за повечето хора те са редки. Самият Аспай се интересува от осъзнатото сънуване, след като в детството му то е променило психиката му и го е накарало да  изучава невербалната комуникация.

"Техниката MILD работи върху това, което наричаме "проспективна памет" - тоест, способността да запомним какво ще правим в бъдеще. Повтаряйки фразата, да помните, че сънувате, тя ще формира в съзнанието ви намерението така, че всъщност да не забравяте, че ​​сънувате, което води до осъзнат сън", обяснява д-р Аспай.

"Важно е да се отбележи, че тези, които съобщиха за успех с помощта на техниката MILD не са страдали от безсъние на следващия ден, което показва, че исъзнатото сънуване не е имало негативен ефект върху качеството на съня", коментира изследователят.

"Тези резултати ни водят една стъпка по-близо до разработването на високо ефективни техники за индукциране на осъзнат сън, които ще ни позволят да проучим много потенциални ползи от осъзнатото сънуване за терапия на кошмари и подобряване на физическите умения и способности чрез репетиция в осъзнат сън" - коментира д-р Аспай.

Аспай търси доброволци за по-нататъшни изследвания за една седмица пробен период с надеждата да се получи ефект достатъчно бързо, за да могат да се прилагат за бъдещи проучвания за контрол на травматични състояния.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !