Темата на Европейската нощ на учените 2022 е стъклото

Ваня Милева Последна промяна на 29 септември 2022 в 00:01 2301 0

За поредна година се организира инициативата Европейска нощ на учените 2022 г. В нея ще вземат участие образователни институции и организации от 25 населени места в страната. 

На 30 септември ще се проведат много презентации, демонстрации, лекции и срещи със стотици учени от цялата страна.

Подготвени са многобройни срещи с изследователи, които ще споделят знанията си, погледа си за бъдещето и любовта си към науката. 

Фокус на събитията от SEARCH тази година е темата за стъклото, най-универсалният материал в човешката история със съществена роля в обществото за технологичен, научен и икономически напредък, и изменението на климата и свързаните спешни и важни избори, който човечеството трябва да направи.

Акцентите са в контекста на Международната година на стъклото 2022, обявена от ООН и глобалните и европейските програми и приоритети.

Нощта ще се проведе на живо и онлайн, като програмата ще се излъчва в социалните мрежи на проекта и в канала на събитието в You Tube - Европейска нощ на учените - SEARCH, както и в профилите в социалните мрежи на всички партньори в инициативата.

По време на Европейската нощ на учените 2022 ще бъдат представени одобрените проекти от Младежката научна сесия за ученици и студенти „Физика, околна среда и климатични промени“ във вид на видеоклипове, а авторите на проектите и научните им ръководители ще получат грамоти за участието си. Ще бъдат наградени и победителите от националния конкурс за есета за ученици и студенти на тема: „Физика, физици и околна среда“.

Програма на „Европейска нощ на учените- SEARCH“ 2022

София

Локация 1: Mall of Sofia 

12:00 до 15:00 и 17:00 до 20:00 ч. Наука в сърцето на града 

Всяка година в Европейска нощ на учените откриваме ново и вълнуващо място за представяне на наука, за да покажем колко много наука има около нас – всеки ден и в обичайните ни занимания. Тази година проект SEARCH ви отвежда в там, където сме свикнали да ходим на шопинг, да си свършим някоя услуга, да хапнем или гледаме кино. Заповядайте в Mall of Sofia, за да ви изненадаме и тази година! Намерете ни по етажите между - пред витрини и по пътеките – за да изследваме безопасността и чистотата на различни материали, да се докоснете до съвременните технологии от света на роботиката както реално, така и във виртуална среда, да видите как се отглеждат инвитро растения, как съвременните технологии помагат на българските музеи да достигнат до повече посетители, какво е вулканско стъкло и други изненади. 

Ето някои от изненадите, които ви очакват там: 

От 12:00 до 15:00 ч.

  1. Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) - Безопасни ли сме за околната среда?   
  2. Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) - Вода без беда: Научното моделиране срещу наводненията
  3. Агробиоинститут - Ин-витро растения, или стъкларията в отглеждането и размножаване на растения
  4. София Тех Парк - Любимите експериментални магии на ТехноМеждикЛенд
  5. Национална художествена академия - Наука и изкуство: процесите на багрене на материалите и други процеси необходими за на създаване на едно текстилно произведение
  6. Национален музей "Земята и хората" - Природни стъкла - вулканско стъкло, перлит, тектити и много други
  7. Национален политехнически музей - Стъкло и технологии от миналото
  8. Университет за деца - Експериментите, които разпалват въображението (буквално!)
  9. ЧСУ Izzi Science for Kids - Бъдещите учени: малки експериментатори
  10. Биенале на стъклото - Науката в изкуството на стъклото
  11. Европейски кът - Научете повече за програма “Мария Склодовска-Кюри” и други програми за наука на Европейската комисия

 От 17:00 до 20:00 ч. Европейски кът

  1. Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) и ПИЦА - Докоснете се реално и виртуално със света на роботите заедно с преподавателя по Информатика и информационни технологии инж. Асен Матеев и Мартин Борисов
  2. Университет за деца -  Експериментите, които разпалват въображението (буквално!)
  3. Revival Design - Посетете виртуалните музеи в България 
  4. проект Фунгита - Градско земеделие - отгледай си сам гъби
  5. ЧСУ Българско школо - Бъдещите учени: математиката на българската шевица
  6. Европейски кът- Научете повече за програма “Мария Склодовска-Кюри” и други програми за наука на Европейската комисия

Локация 2: Технически университет - София, Национален център по мехатроника и чисти технологии

15:00 - 20:00 - Нощ на учените в Технически университет София

Запознайте се с проф. Георги Тодоров, проф. Георги Ангелов, доц. Иван Станков,  доц, Росица Величкова, доц. Пламен Петров, гл. ас. Димитър Гинчев - учени с богат опит в сферите на микроелектроника, информационни технологии, транспорт, машиностроене, енергетиката, авиация. Те ще ви убедят, че професията на учения е колкото вълнуваща, толкова и важна за бъдещето на всички ни. 

Лекции на живо, които ще се излъчват и онлайн 

 Двигатели с външно горене, енергетика, микроелектроника, приложение на 3D принтиране медицина и др., роботика. 

Демонстрация на живо и излъчване онлайн

- Дизайн и работа с 3D принтера по реално задание- Робот, който реди кубчето на Рубик- Приложение на роботите в ежедневието- Болид печелил призово място в международно състезание "Шел еко маратон"- Авиационни симулации

Локация 3: Химикотехнологичен и металургичен университет

16:00 – 20:00 ч. 

Как се прави енергийна напитка от отпадъчно кафе?

Доц. Димитър Пешев / Докторанти и студенти от катедра „Инженерна химия“ ще ви запознаят с това как от утайка на кафе посредством нанофилтруване в една стъпка могат да се получат енергийна и кафена напитки.

Химия на домашната лимонада

Гостите на ХТМУ ще могат сами да си направят домашна лимонада и да се запознаят с химичните процеси, които протичат при приготвянето ѝ.

Пъстротата на стъклата 

Гл. ас. Борис Мартинов от катедра „Технология на силикатите“ е подготвил изненади, с които посетителите ще се потопят в магията на стъклата, за да разберат повече за приложението, начините за производство и оцветяването им.

Посветено на Международната година на стъклото

Да си направим заедно хартия

Посетителите ще се запознаят с процеса на производство на хартия в среща с доц. Димитрина Тодорова от катедра „Целулоза, хартия и полиграфия“. Също така ще могат наблюдават структурата на различните хартии под микроскоп.

Ракетни модели и зелени ракетни горива

Посетителите ще могат да се докоснат до ракетни модели и да се запознаят с производството на зелени ракетни горива. Не пропускайте да разговаряте и с вашия домакин - инж. Христофор Скандалиев, докторант в катедра „Текстил, кожи и горива“

В света на 3D принтирането

Инж. Георги Колев е докторант в катедра „Автоматизация на производството“. Той ще ви покаже 3D принтирани модели и ще разкаже повече за 3D принтерите и 3D скенерите.

Локация 4: Медицински университет – София

Център по молекулна медицина, Катедра по Медицинска химия и биохимия, Медицински Факултет

17:00 - 17:30 - Пътят от разчитането на човешкия геном до персонализираната медицина. България в проекта “Геномът на Европа”

Какво представляват нашите гени? Какво представлява човешкия геном? Как може да го изследваме? Каква информация получаваме за нашето здраве, болести и произход? Какво представлява проектът “Геномът на Европа” и какво е участието на България в него? Защо нашият геном е в полза на обществото?

Научете от проф. д-р Радка Кънева, преподавател по биохимия и патобиохимия на студенти по медицина, фармация, дентална медицина, и по молекулярна биология и генетика в магистърска програма по медицинска и биинформатика и изпълнителен мениджър на Център по молекулна медицина на МУ – София от създаването му през 2006 година, и от проф. д-р Иванка Димова - преподавател в Катедрата по Медицинска генетика на МУ София, ръководител на Лаборатория по Геномна диагностика към Център по Молекулна медицина, МУ София и генетичен консултант в нея. 

17:30-18:30 - Генетична викторина

Какво знаете за генетиката и човешкия геном? Участвайте в тази забавна викторина с награди, подготвена от Невяна Иванова, Ас. Даниела Пенчева, Гергана Станчева, Мартина Василева и Мартин Георгиев. 

Д-р Невяна Иванова е биолог-генетик и анализатор база данни към Център по Молекулна медицина, който участва в обработката на данни от следващо поколение секвениране с основни научни интереси в областта на редки генетични заболявания, неврологични заболявания, генетични основи  на епилепсията и диагностика при наследствени заболявания чрез новогенерационно секвениране на клиничен екзом, пълно екзомно секвениране (WES), пълно геномно секвениране (WGS).

д-р Кунка Каменарова е генетик в Центъра по молекулна медицина към Катедра „Медицинска химия и биохимия“ в Медицински факултет на МУ-София. Основните направления, в които работи, са генетика на очни заболявания и генетична диагностика при наследствени заболявания с научни интереси в областт на генетика на очни заболявания и генетична диагностика при наследствени заболявания чрез новогенерационно секвениране на клиничен екзом, пълно екзомно секвениране (WES), пълно геномно секвениране (WGS).

Детски кът: Занимания с децата – рисуване, моделиране на тема Генетика, клетки, гени и молекул. 

Викторина: Защо децата приличат на родителите си?

Награди за най-добра рисунка и модел, както и най- оригинален отговор на въпроса.

18:30- 20:00 - Лаборатория SEARCH

Обиколка и демонстрации на техники от млади учени, в лабораториите по геномика, следващо поколение секвениране, микрочипов анализ, метаболомика, анализ на биоактивни вещества, протеомика и клетъчни култури

20:00 – 20:30 - SEARCH кафене: Биобанките – инвестиция в бъдещето

Какво представляват биобанките? Какво, как и колко дълго може да съхраним за изследване? Ролята на биобанките за персонализираната медицина и популационните проучвания. Чия собственост е нашата ДНК и генетичните ни данни и как да ги опазим? Не пропускайте тази среща с проф. Радка Кънева, Ас. Дарина Качакова, 

Ас. Даниела Пенчева, и Ас. д-р Дарина Качакова. Д-р Дарина Качакова е биолог-генетик в „Център по молекулна медицина“ към Катедра „Медицинска химия и биохимия“ в Медицински факултет на МУ-София и специализант по специалност „ Биохимия” към Катедра „Медицинска химия и биохимия“ в Медицински факултет на МУ-София с основни интереси в областта на новогенерационно секвениране на наследствени заболявания. Ас. д-р Даниела Пенчева е лабораторен мениджър на „Център по молекулна медицина“ на МУ-София, асистент по Медицинска биохимия и  биолог-генетик към Лаборатория по Геномна Диагностика с основни интереси към генетика и геномика на онкологичните заболявания, молекулярна патология, технологии за секвениране на геноми включващи новогенерационно секвениране при диагностика на наследствени заболявания,  персонализирана медицина и молекулни маркери с насочена терапия.

20:30-21:00 - SEARCH кафене: Геномни технологии за персонализирана медицина- с какво сме полезни на обществото

Въвеждане на персонализираната медицина в практиката, използвайки най-модерните технологии– нова парадигма, в която медицинското лечение може да бъде съобразено въз основа на генетичния профил на индивида, благодарение на технологии, които изследват структурата и функцията на гените. Какво представляват молекулните биомаркери? Как ги изпозваме за предикция на риска, прецизиране на диагнозата, прогнозата и избора на терапия при лечението на заболяванията в нашата практика?

Научете от Д-р Румяна Додова, молекулярен биолог към Лаборатория по геномна диагностика/Център по молекулна медицина. Защитава образователна и научна степен доктор по молекулярна биология към Медицински университет, София на тема „Влияние на генетични и геномни промени върху развитието на рак на гърдата в Българската популация“. Носител на грамота в чест на 1-ви ноември за най-успешна научна разработка в научна област медицина, медико-биологично направление, финансирана от Медицински университет – София с основни интереси в областта на генетика, епигенетика и персонализирана медицина при онкологични заболявания, ДНК поправка технологии от ново поколение за генетичен анализ, биобанкиране, популационна генетика, разработване на молекулярно-биологични скринингови програми за профилактика и лечение на наследствен рак на гърдата и яйчника

Локация 5: Агробиоинститут и Геномен център

17:00 – 22:00 ч. 

Растенията и значението им за хората животните и околната среда

Учени от Агробиоинститут ще представят изследователската си дейност свързана с различни растителни видове. Учените от Агробиоинститут ще с помощта на презентации, постери, опитни постановки, забавни викторини, онагледяващи материали ще представят работата си с различни растителни видове - моделни растения, важни селскостопански култури, застрашени растителни видове,етерично-маслени култури. По забавен и достъпен начин посетителите ще бъдат информирани за отглеждането на растенията в лабораторни условия, тяхното значение и очарование.

Локация 6: София Тех Парк

17:30 - 21:30

Европейска нощ на учените в София Тех Парк

По време на събитието в София Тех Парк посетителите ще могат да посетят редица от демонстрации и презентации на различна научна тематика, представена от учените в София Тех Парк и партньори. Ще се срещнете с учените и иноватори по щандове с презентации и предоставящи възможности за дискусии, както и презентации на различни актуални научни теми за малки и големи. 

Локация 7: Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Национален природонаучен музей към Българската академия на науките

 18:00 - 19:00 ч.

Археоботаника: растителните ресурси в миналото на човека - презентация и Работилница, Зала Насекоми”, IV етаж на НПНМ-БАН

Гл. ас. д-р Мила Андонова е археоботаник, чиито интереси се съсредоточават върху изучаване на растителните ресурси (като семена и дървесина) свързани с човека в миналото.

Непознатите малки бозайници на България - презентация, Експозиция “Бозайници”,  II етаж НПНМ-БАН

Гл. ас. д-р Йордан Кошев и гл. Ас. Д-р Мария Качамакова са консервационни биолози, които съсредоточават своите изследвания върху проучване на редки и защитени малко познати дребни бозайници у нас, като разработват нови методи за тяхното опазване.

Как влияят екстремните условия и климатичните промени на далечните антарктически езера - презентация-шоу, Зала “Риби”, I етаж, НПНМ-БАН

Гл. ас. д-р Весела Евтимова и доц. Д-р Любомир Кендеров са хидробилози с основен обект на изследванията безгръбначни водни организми, средата, която обитават и влиянието на различни фактори (замърсяване, хидрологичен стрес, килматични промени) върху нея. Участници в 30та (ВЕ) и 27та и 28та Български Антарктически Експедиции. Както и в 4та Турска Антарктическа Експедиция.

19:30 - 20:30 ч.

Неинвазивни методи за изследване на Кафявата мечка и проблеми при нейното опазване - презентация, Експозиция “Бозайници”,  II етаж НПНМ-БАН

Д-р Владимир Тодоров е зоолог с интерес към изследването на бозайници, с акцент върху едрите хищници. Работи по съвременни методи за изследване и опазване основно на Кафявата мечка.      

Инвазивните заболявания в дивата природа: защо са важни и как да ги спрем - презентация, Зала Насекоми”, IV етаж на НПНМ-БАН

Д-р Виолета Желязкова е молекулярен биолог, хироптеролог (хироптерологията е науката за изследване на прилепите) и изследовател на National Geographic. Специализира в инвазивни заболявания и имунна система при прилепите.   

Инвазивни чужди видове: истинските пришълци в нашата околна среда - презентация, Зала “Риби”, I етаж, НПНМ-БАН

Полина Никова е млад еколог, който специализира в инвазивна биология.      

Локация 8: Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките

Изложба „Наследството на Теодор Димитров. Луксозни стъклени, порцеланови и керамични произведения“

Роден в София през 1936 г., Теодор Димитров остава една от енигматичните фигури в съвременната българска история. През 50-те години заминава за Женева, Швейцария, където започва работа в библиотеката на Международната организация по труда. От 1960 г., в продължение на повече от три десетилетия, Т. Димитров ръководи отдел в Библиотеката на ООН, достигайки до престижната позиция на заместник-директор. По време на дългия си престой в Женева той съумява да събере една внушителна колекция от произведения на изкуството, както и множество предмети с висока културно-историческа стойност. В своето завещание, малко преди кончината му през 2002 г., Теодор Димитров дарява цялото си имущество на Република България. Впоследствие огромният масив от предмети и произведения се разпраща по различни музеи, галерии и институции. В изложбата публиката ще се запознае за първи път с една малка част от впечатляващото по обема си наследство на Теодор Димитров. Представените предмети и сувенири са с голяма стойност, както поради изяществото на изработката им, така заради и разнородният им произход. Изложбата е дело на д-р Божидар Първанов.

Посветена на Международната година на стъклото.

Изложба „Български народни мерки и теглилки“

Изложбата, подготвена от доц. д-р Валентина Шарланова, гл.ас. д-р Милена Маринова и гл. ас. д-р Галин Георгиева, представя традиционни български народни мерки и теглилки. Тя включва експонати от фондовете на Националния етнографски музей в София, както и снимков материал, изобразяващ традиционни мерки и теглилки. Всички те са придружени с текстов материал, в който се описва произходът на съответните мерки, тяхната употреба, регионът, в който са използвани. Изложбата представя народната метрология, един недостатъчно познат, но важен дял от традиционната соционормативна култура на българите. Целта е също така да се популяризират българските традиционни народни мерки и да запознаем колегите и широката публика с експонати от фондовете на Националния етнографски музей –мерки,  някои от които, макар и рядко, се използват  и до днес в бита.

Изложба „Времена и хора – живите традиции на България“

Експозицията очертава образа на България в Европа чрез конкретни културни образци, артикулиращи традиция, модерност и креативност. Те са насочени към ключови тематики в съвременната европейска музеология: интимното (дом и семейство) в отношение с общественото пространство (от дюкяна до търговския център), засилен интерес към занаятите и към събития, представящи живата традиция с музика и танц. Като актуализира собствената си визия за културното ни наследство, Музеят изтъква активната роля на България на европейската сцена, създавайки потенциал за нови партньорства и мрежи.

Сюжетната линия на изложбата проследява живота и формите на общуване в един сравнително кратък период от време – около 200 години, паралелно в селото и в града.

Замислена като диалог с посетителите по различни теми, изложбата не предлага готови отговори, а по-скоро подтиква към размисъл. И за да въвлечем и вас, нашата публика, често прибягваме да сравнения „някога“ – „сега“, опитваме се да осмислим миналото през настоящето и да се ориентираме към бъдещето – да очертаем истории от миналото за бъдещето. Проследяваме връзката между природа и култура, адаптирането на човека и усвояването на пространството. Представяме биографията на предметите и хората, които са ги произвеждали, притежавали и употребявали. Използването на „личните истории” на тези хора дава възможност да доближим музейния експонат до днешния живот и да предложим на посетителя да погледне на света през очите на разказващия, да се постави в неговото време и на негово място, да си създаде собствена представа за изградената в експозицията история.

Освен експозицията, посетителите ще видят и реставрираните зали на Княжеския дворец, както и един от първите асансьори в света. Поръчан лично от цар Фердинанд преди 120 години, няколко десетилетия остава скрит зад талашитените обшивки, опасващи изложбените помещения. Асансьорът е позлатен, с кабина от дърво и кристално огледало. Разполага дори с копринено диванче.

Изложба „Пътят до трапезата“

Интерактивна и ползваща различни музейни медии, изложбата разказва за времената, в които поговорката „Ден година храни“ означава, че всеки ден от годината е бил важен за подсигуряването на прехраната. В пет експозиционни зали на ет. 1 от източното крило на бившия Княжески дворец са представени темите: лов и риболов, събирачество, земеделие, животновъдство, пчеларство, розопроизводство, търговия, както и начините за обработка и сервиране на храната. Тематиката в залите позволява провеждането на обучителни занимания, които да подпомагат работата на училища и университети. Различни тематични събития за разнородна публика ще обживяват допълнително изложбеното пространство.

Скоро „Пътят до трапезата“ ще предлага на посетителите възможност за ползване на аудиогидове на български и английски език. Те ще разказват скритата история за производството и употребата на различните експонати. „Вратички“ с любопитни факти събуждат интереса на деца и възрастни. Акцент в изложбата е и темата за нулевите отпадъци, така актуална днес, а всъщност реалност в миналото, когато предците ни са ползвали всички налични ресурси, за да създават блага.

С ново звучене и визия, експозицията е реализирана в партньорство с Националния природонаучен музей, Исторически музей – гр. Самоков, Национален археологически институт с музей при БАН, Национален археологически резерват Деултум, продуцентска къща „Студио 24”.

Две кратки видеа „Поминък и всекидневие“ и „Занаяти и пазари“, създадени чрез 3D обработка на архивни снимки,  предостави продуцентска къща „Студио 24“. Те допълват интерактивна диорама „От сергията до мола“, която пък представя различни образи на пазара през годините. Миниатюрните сцени, се появяват една след друга само със завъртане на ръчката. Видеата и диорамата са реализирани по проект „Визуалната памет – традиции и трансформации“ осъществен с финансовата подкрепа на програма „Културно наследство“, модул „Съхранение и популяризиране на културно наследство“ на Национален фонд „Култура“

„Пътят до трапезата” е в унисон с мисията на Националния етнографски музей да бъде музей на българската културна идентичност, на връзката между миналото и настоящето, собствената и други култури. 

Детско ателие в Образователния център на Националния етнографски музей

Ателието ще се проведе няколко пъти на 30.09 с групи до 12 деца.

Занятието ще започне с кратък разказ с продължителност около 10 минути, в който ще се представят интересни факти за стъклото. Ателието  ще продължи с рисуване върху стъкло и слагане на рисунката в рамка.  

Подходящо за деца 2-7 клас.

Семинари

В рамките на ЕНУ 2022 ще се проведат 2 семинара на проект „Левиатан“, финансиран от ERC. По време на семинарите учените ще представят проекта и напредъка на изследванията си. Езиците са български и английски, защото участват учени от България и чужбина. Повече информация за проекта от сайта на ИЕФЕМ-БАН и българския сайт на проекта.  

Онлайн програма

Бедствия, катастрофи, кризи – Цикъл от проекти и публикации на българските етнолози

През последните две десетилетия българските етнолози започнаха настойчиво да се обръщат за нови тематични линии към актуалните проблеми на съвремието ни. В неговите политически, природно-екологични, социални, културни и психологически въпроси те търсят и откриват непознати досега изследователски полета и ги наместват в спецификите на своята научна дисциплина. Темата за бедствията и катастрофите е едно от тях и то с успех се установи трайно в интересите на етнологичната колегия напоследък. Потеглила доста несигурно в началото на столетието и стъпила върху лична мотивация и случайна ситуация на учен от по-възрастната генерация, впоследствие тази тема привлече по-млади и ентусиазирани учени и така се оформиха няколко научни проекта на различни равнища. Три от тях са вече завършени със съответните издания, 2 други са в ход и също оформят своите публикации по релевантни теми. На поредната Европейска нощ на учените доц. д-р Еля Цанева представя разказ за тях и за това, как се търсят антропологичните измерения на подобен нов сюжет и как той се вписва в усилията на българската хуманитаристика и социални науки, да бъдат релевантни на важните съвременни проблеми.

Българите в Западна Тракия - граници и идентичност (XIX век - 30-те години на ХХ век)

Книгата на доц. д-р Мария Маркова проучва ежедневието на българите от Западна Тракия в родната земя между ХIX век и 30-те години на ХХ век. Това е първото цялостно изследване, което показва погледа на самите хора. В него са очертани спецификите на живота и идентичността им, антропологичните граници в областта, прокарани между представителите на отделните етноси. В книгата се търси отговор на въпросите кои са българите в Западна Тракия, как са живели и съжителствали в родната си област, как са ги определяли околните, как са се самоопределяли те самите.

Украинската имиграция в България през последните три десетилетия – от брачна миграция към трудова мобилност

Доц. д-р Петко Христов представя резултат от проекта БгМИГ - ще бъде проследено развитието на различни форми на украинска имиграция към България през последните три десетилетия. Първоначалната образователна миграция на българи в Украйна през десетилетията на късния социализъм се трансформира в обратна брачна миграция към България, която еволюира в началото на 1990-те години в трудова имиграция в определени сектори и образователна миграция на младите българи от историческата диаспора в Украйна като студенти в български университети. От началото на новото хилядолетие и особено след присъединяването на България към ЕС през 2007 г. и отварянето на европейския пазар на труда за български граждани, страната ни става все по-желана дестинация за трудова мобилност – сезонна или постоянна, за различни групи украинци. Премахването на визовия режим на ЕС за украински граждани през 2017 г. и влошаващата се икономическа и социална картина в самата Украйна след 2014 г. също допринасят за този процес.

Българско имигрантско културно наследство в Аржентина

Гл. ас. д-р Валентин Воскресенски представя българските имигранти от първата половина на XX в. и техните потомци са спомогнали за културното развитие и модернизация на Аржентина. В продължение на десетилетия техните умения, професионален опит и успешни творчески начинания са подобрявали социалните и икономически условия на живот. Днес делото им не е забравено, а културният им принос е разпознаван, съхраняван и популяризиран като важен за съвременната история на страната. Той е емблема на отделни провинции и населени места и основен елемент от имигрантско културно наследство на българските исторически общности.

В презентацията ще бъдат описани няколко случая на българско имигрантско културно наследство в Аржентина, проучвани по проект „Културно наследство и институционализация на българските исторически и съвременни мигрантски общности отвъд Европа“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“.

Консервация на живописни произведения от фонда на Национален етнографски музей

От Илия Борисов, докторант, реставратор в Националния етнографски музей представя научете за фонда „Изобразително изкуство” на Националния етнографски музей, който се състои от систематизирано подбрани художествени произведения, в които са застъпени различни жанрове с разнообразните техники, от  които са изработени. Събрани са оригинални творби, копия-реплики на стенописни фрагменти – произведения, които някога са съпътствали традиционната, национална архитектура, както и кавалетни маслени образци живопис, акварели, графични отпечатъци, скици и скулптури. Всички те са обединени по признак на единна цялост, в основата на която е изградена първоначална сбирка със застъпения, визуален мега разказ за Българската народна култура. Макар да са със своите индивидуални специфики, технологията им е сходна с подобни образци на европейското изкуство от края на ХIХ и втората половина на ХХ век. Рисувани са в сравнително близък времеви период. През годините върху тях са документирани различни повреди и поражения. В предходните реставраторски намеси са извършвани бързи „поправки“, както и професионални консервационни намеси. С презентацията ще се покаже част от консервационните проблеми и решенията на екипа в ателието по консервация и реставрация.

“Грижата за детското здраве в пионерските лагери. По доклади на медицински лица.”

Докторантката Радина Илиева ще илюстрира дейността на здравните работници към детските лагери през социализма. Въз основа на архивни източници ще бъдат разгледани хигиената, санитарното състояние, оздравителните практики, както и обичайните проблеми свързани с реализацията и изпълнението на плановата работа в лагерите.

“Новото време” на игра. Сюжети от културата на 90-те години в игрите на деца от Асеновград.

Надежда Иванова, докторант към Катедра „Етнология и културна антропология“ в Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ ще пресъздаде различни аспекти от популярната култура и политическия живот в България през 90-те години,  в игрите на група деца от гр. Асеновград. Проследявам сюжетно-ролева игра, която се играе в продължителен период от време. Тя се развива тематично според възприятията на децата, които я създават, наблюдавайки промените в обществения живот около тях. Те отразяват новите, характерни за Прехода политически фигури, популярни личности от шоубизнеса, пресъздават медийни формати.  

По следите на хора́та из България

Запознайте се с Ива Тодорова, представител на „Таратанци“ (културна организация, отдадена на мисията да опазва и разпространява българския фолклор, отличена с Европейската награда за културно наследство „Европа Ностра“ за 2021 г. Освен обиколката на България, Таратанци работят и по създаване на мобилно приложение със смесена реалност (хибридна система, миксираща физически с виртуални елементи), чрез която всеки ще може да учи български народни хорà много лесно и приятно, където и да се намира по света. Нужно е само да насочи телефона си към пода, където чрез виртуална реалност ще се появяват стъпките на желаното хоро в два различни цвята - за ляв и десен крак. Играещият следва стъпките и учи хорото. Очакваме демото до септември, но не можем да обещаем със сигурност, че ще бъде готово. 

Локация 9: Национален политехнически музей

Всяка среща с колекцията на Националния политехнически музей е зрелищно, запомнящо се изживяване, но в Европейска нощ на учените си напомняме, че зад всяко изобретение, зад всеки технологичен пробив, зад всеки нов уред в дома ни и навсякъде около нас стоят имената на хора и екипи, посветили се на професиите инженер, технолог, изследовател. Не пропускайте да посетите Музея в Нощта, за да се възхитите на гения - или случайните попадения. Ще откриете “пра-дедите” на толкова много устройства и уреди, без които днес не можем даже да си представим живота!

Локация 10: Астрономическа обсерватория на СУ

16:00 - 22:00 ч. Наблюдения на Слънцето, Луната, Сатурн и Юпитер

Към Луната се очаква да полети Артемис I, за да започне период на изграждане на лунна станция. Оттам се надяваме да полети мисия до Марс. Най-мощните телескопи ни изпращат снимки от далечни звезди и планети. Ако и ти мечтаеш за космически полети и приключения на други планети, то в Европейска нощ на учените трябва да посетиш Астрономическата обсерватория в Борисовата градина и да се запознаеш с хората, които работят в нея. Серия от кратки популярни лекции, изложба и демонстрации може и да те убедят да последваш пътя им.

Локация 11: УАСГ, корпус А (нова сграда), ет.1, лаборатории 106 и 107 

от 20 часа - Вода през стъкло: стъклото в помощ за чиста питейна вода

Как бракувани стъкла могат да се превърнат в ценен материал за пречистване на питейната вода? Изследователи от катедра "Водоснабдяване, канализация и пречистване на води" към УАСГ ще демонстрират в лабораторни условия процес на избистряне на водата през стъклени филтри. Как се произвежда питейна вода? Елате при нас и ще научите много интересни факти за питейната вода, без която не можем.

А тук може да се запознаете с програмите за другите населени места: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Община Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора, Родопската Теснолинейка Септември-Добринище

Инициативата „Европейска нощ на учените- SEARCH“ 2022 е иновативен проект, финансиран от Европейската комисия по програма „Хоризонт 2022“.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !