Терапия със звукови вълни като алтернатива на Виагра

Терапия със звукови вълни може да е първата алтернатива на Виагра от 15 години насам

Никола Кереков Последна промяна на 18 февруари 2016 в 13:21 8423 0

Дали дните на "синьото хапче" са преброени?

Терапия със звукови вълни, която лекува еректилна дисфункция предлага на мъжете първата алтернатива от 15 години насам на малкото синьо хапче.

Виагра и подобните медикаменти (Левитра, Циалис) действат като повишават потока от кръв към пениса, но мъжете които ги използват трябва да планират сексуалния акт спрямо поемането на медикамента, а страничните ефекти включат главоболие, световъртеж, запушване на носа и внезапна загуба на слух. Продължителната ерекция получена при прием на Виагра пък може да увреди пениса и да задълбочи проблема. Освен това Виагра може да взаимодейства и с други медикаменти приемани от пациентите, при което да причини сериозни и потенциално опасни странични реакции, като внезапен спад в кръвното налягане.

Алтернатива, наречена екстракорпорална терапия със шокови вълни (extra-corporeal shock wave therapy - ESWT) може да осигури дълготрайно решение, според няколко изследвания, дискутирани този месец на срещата на Европейската общност за сексуална медицина в Мадрид (European Society for Sexual Medicine), Испания.

Едно от изследванията на ESWT включва 112 мъже с еректилна дисфункция. Половината получили 5 седмични дози на ниско инвазивни звукови вълни, насочени към 6 места по техния пенис. Другата половина били разпределени към процедура-плацебо. В началото на изследването, нито един от мъжете не можел да осъществи сексуален акт с проникване без използване на медикаменти. В края, 57% от третираните мъже споделили, че вече можели да осъществят полов акт, в сравнение с едва 9% от мъжете от плацебо групата (Scandinavian Journal of Urology, doi.org/bch9)

Лечението изглежда повишава кръвния поток към пениса като стимулира растежа на нови кръвоносни съдове, обяснява Илън Грюнвалд (Ilan Gruenwald) от Медицинския център Рамбам в Хайфа, Израел. Ако това се потвърди, може да се окаже, че този тип лечение е дълготрайно. За разлика от новото лечение, традиционния медикамент Виагра действа като отпуска гладката мускулатура, включително тази на кръвоносните съдове и на пещеристите телца в пениса, което води до ерекция. За сметка на това обаче се повлияват гладко-мускулни групи и на други места в тялото, например храносмилателна система и зеницата на окото (поради което след приемене на Виагра не се препоръчва излагане на интензивна светлина). Въпреки това към момента Виагра си остава един от най-продаваните медикаменти в света, което само демонстрира сериозността на проблема.

Друго изследване установило, че ESWT подобрява еректилната функция при мъже, които не се повлияват от традиционните медикаменти. Други малки изпитвания също са докладвали позитивни резултати. Малко вероятно е новото лечение да предизвика каквито и да е поражения, тъй като звуковите вълни са с прекалено ниска енергия, коментира Делфин Бер-Ръсел (Delphine Behr-Roussel) от Университета "Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines" във Франция, която изследва ефектите на ESWT при плъхове.

Въпреки че ESWT се предлага в някои клиники по света, Тринити Бивалакуа (Trinity Bivalacqua) от Университета Джон Хопкинс в Балтимор, щата Мериленд, твърди, че той още не би го препоръчал на своите пациенти, тъй като протокола на терапията първо трябва да се стандартизира. Въпреки това, той изразява надежди за бъдещето на терапията. "Бях скептично настроен, но вече започвам да вярвам," отбелязва той.

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !