13 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Тези риби еволюират в момента, превръщайки се в обитатели на сушата (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 март 2017 в 14:52 113622
"Риба на сухо". Снимка: Chris Fulton, Australian National University

Рибите Blenniidae (морски кучки) обитават южната част на Тихия океан и постепенно се преместват на сушата, за да избягат от морските хищници, като един нагледен пример за еволюция в действие, съобщава NewScientist.

За случая е публикувана статия в научното списание The American Naturalist (DOI: 10.1086/691155).

Рибите за първи път са изпълзели на сушата преди около 400 милиона година, започвайки една еволюционна верига от събития, които доведоха и до нас, хората. Но сега не знаем защо са го направили.

Търсейки причините, Тери Орд (Terry Ord) от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия и колегите му проучват няколко вида риби морски кучки Blenniidae в Раротонга, най-големият от островите Кук в централната част на Тихи океан.

При отлив морските кучки често срещани плуване в скални басейни около бреговете на острова. Но когато пристигне приливът, които се изкачат на сушата и остават да се лутат около скалите, когато приливът се оттегли.

Изследователите откриват, че това е най-вероятно, за да избягат от хищниците, които плуват в прииждащите вълни - предимно по-големи риби.

За да проверят какво ще се случи, ако рибата не се опита да се спаси на сушата, изследователите правят пластелинов модел и го потапят в морето. Имитацията на морска кучка завърши с прободни рани, следи от ухапвания и липсващи парчета.

Живот на остров

Естествено, има опасности за рибите и върху сушата - учените наблюдават от време на време атаки на птици, но рискът от хищници на сушата е около една трета този във водата.

Нещо повече, разходките върху сушата носят допълнителни предимства за рибите. Дупките в скалите осигуряват защитени гнезда за отлагане на хайвер и могат да запазят малки порции храна от водорасли и бактерии, които да подхранват рибките върху отдалечените скали.

Снимка:  Dr. Georgina Cooke

Всъщност няколко вида риби морски кучки в Раротонга и на други места вече са направили пълен преход към сухоземен вид. Те продължават да дишат с хрилете си, но са развили по-силни задни перки, които им позволяват да подскачат от скала на скала.

И други семейства риби са направили прехода от вода към суша през последните 400 милиона години - това са около 33 семейства общо.

Орд смята, че много еволюционни процеси - не само преходът на рибите към сушата - са били движени от необходимостта да се избегнат хищниците. Някои изтъгват причини като търсене на нов дом, нови източници на храна, но в много случаи, бягството от хищници е по-силен стимул, отбелязва изследователят.

"Ако никога не сте поглеждал през оградата, никога няма да разбереш, че тревата там е по-зелена", коментира Орд. "Но ако сте принуден да отидете от другата страна, за да избягате от нещо, може тогава да осъзнаете, че има допълнителни предимства и искате да остана там и да се адаптирате".

Майк Лий (Mike Lee) от Университета Флиндърс в Аделаида, Австралия, е съгласен, че инстинктът за бягство е мощен двигател. "Конвергенцията в сухоземни при морските кучки на океанските острови - които са относително свободни от сухоземни хищници - определено е силно доказателство, че излизането от водата е било заради бягство от хищници", заяви Лий.

Но все още не е ясно дали бягството от хищници е по-убедителна причина за прехода от желанието да се намери повече храна, коментира Лий.


+ 2
- 0
Ние нали пробвахме, няма далавера, не си струва усилията :))))
+ 1
- 0
"При отлив морските кучки често срещани плуване в скални басейни около бреговете на острова. Но когато пристигне приливът, които се изкачат на сушата и остават да се лутат около скалите, когато приливът се оттегли."

Стигнах до тук и се отказах да чета по-нататък...
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.