Тихата сексуална революция в стоматологията (видео)

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 08 ноември 2016 в 20:30 15931 0

Франк Суейн (Frank Swain) редактор в сайта за наука New Scientist присъства на необичайно арт събитие в началото на този месец, за което разказва.

Събитието се намира в Science Gallery, Лондон, като идеята му е да се фокусира върху съвместната работа между художници и учени върху необичайна тема – устата. Изложбата разполага с колекция от инсталации, дейности и лекции, които дават възможност да се разкрие света на човешката уста и да се погледне на нея по един съвършено различен начин.

Един от проектите, на който присъства Суейн, е този на младият тайвански артист Kuang-Yi Ku . Ку е завършил две магистратури – една по стоматология и една по комуникационен дизайн. Работил шест години като стоматолог, той решава да създаде проект към Академията по дизайн в Айндховен, Холандия, с който да провокира света.

„Науката не разполага с особен опит що се отнася до включването на човешката сексуалност в изследванията си и практиката. Стоматологията, например, смята че има три функции на устната кухина: естетична, говорна и дъвкателна. Но има и още една функция – сексуална, и тя никога не се споменава в учебниците“, коментира Ку.

„Аз съм от гей общността и осъзнах, че в медицинските университети цари една сериозна, патриархална система и професорите изключително много държат на традициите, особено в азиатските страни. Така че исках да обърна тези представи“, добавя Ку.

Вместо да лекуват заболяванията и да възстановяват нормалната функцията на устата Ку представя зъболекарите друга възможност – повишаване на усещанията по време на извършване на фелацио. За да се случи това, той е създал протеза, която да достави по-силно удоволствие на партньора по време на акта.

Суейн участва на специален уоркшоп, на който има възможност както да поговори с другите участници и да събере различни мнения, така и да направи протеза за себе си.

Първо трябва да бъде направен отпечатък на зъбите, посредством моделиращ силикон. След това всеки е свободен сам да създаде своята идеална протеза за фелацио като добавя малки гумени издутини, конусчета, пръчици и вълнички. Разбира се за всеки е било трудно да си представи какво ще се хареса на партньора му повече, но все пак накрая всички са останали доволни.

На този уоркшоп присъстват и лезбийки, за които към момента тази протеза няма никакво приложение, но те все пак подкрепят и са отворени към тази идея.

Изпълнителният директор на галерията Daniel Glaster обяснява защо това е така: „ За много хора от ЛГБТ общността има социален натиск за прикриване на идентичността им, като са принудени да търсят други начини за себеизразяване. Този проект засяга точно това – позволява да бъде създаден диалог за този проблем и да се покаже как изкуството и науката могат да осигурят платформа за стартитането на този диалог.“

В развитието на своя прокет Ку смята да включи реалистични тъкани при изработката на протезите, а и защо не един ден вграждането им в устата за перманентно удоволствие.

Ку вижда бъдещето като един свят където не просто прегръщаме своята сексуалност, а и настройваме телата си с цел да я изразим по-ясно. Това определено е нещо, което те кара да се усмихнеш.

Проектът на Ку печели първа награда на Taipei Digital Art Awards 2015 в Тайван.

За науката няма теми - табу и всяка една разработка, като тази на Ку, би могла освен да предизвика дебати, да даде възможност да се помогне на хората с различни сексуални проблеми, а от там и да бъде повишена превенцията на редица болести, предавани по време на сексуален акт.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !