Това е може би най-странната черна дупка

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 юли 2019 в 14:28 7005 0

На разстояние 130 милиона светлинни години, в центъра на галактиката NGC 3147, се крие особено странна свръхмасивна черна дупка, съобщава Европейската космическа агенция.

Наличието на диск с черна дупка в такава бледа, с ниска светимост, активна галактика изненада астрономите. Черните дупки в някои видове галактики като NGC 3147 се считат за "гладни", тъй като няма достатъчно гравитационно уловени материали, с които да се хранят редовно.

Затова бе озадачаващо за астрономите да открият с помощта на космическия телескоп Хъбъл много по-голям диск материя, обикалящ около нея, отколкото очакваха. Тънкият диск, обграждащ гладната черна дупка наподобява много по-големите дискове, открити в изключително активни галактики.

Тъй като дискът се върти толкова близо до черната дупка, а останалата част от галактиката е толкова рядка, че обектът е от особен интерес, защото предлага уникална възможност за тестване на Общата и Специалната теории на относителността на Алберт Айнщайн. Светлината от газовия диск, дълбоко потънал в интензивното гравитационно поле на черната дупка, би трябвало да се променя според тези теории, което дава на астрономите уникален поглед върху динамичните процеси, близки до черната дупка.

"Никога не сме виждали ефектите на Общата и Специалната относителност във видима светлина с такава голяма яснота", заяви членът на екипа Марко Чиберж (Marco Chiaberge).

Дискът, който се върти със скорост повече от 10% от скоростта на светлината, обикаля толкова близо до свръхмасивната черна дупка, че гравитацията му променя начина, по който светлината се отдалечава от нея.

При такива екстремни скорости газът изглежда по-светъл, когато се движи към Земята от едната страна и потъмнява, когато напуска нашата планета от другата страна. Този ефект е известен като релативистичен лъч. Наблюденията с "Хъбъл" показват също, че газът е вграден толкова дълбоко в гравитационната яма, че докато светлината се бори да избяга, се разтяга към по-червените дължини на вълната, което прави дискът да изглежда по-червен.

"Това е интригуващ поглед към диск, много близо до черна дупка, толкова близо, че скоростите и интензивността на гравитационното привличане влияят върху това как виждаме фотоните на светлината," коментира астрономът Стефано Бианки (Stefano Bianchi).

Масата на черната дупка е около 250 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето. 

Докладът на екипа ще се появи в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Източник: Hubble discovers mysterious black hole disc [heic1913], ESA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !