Три книги разкриват забележителната история на БАН

БАН Последна промяна на 08 октомври 2019 в 15:03 2251 0

На 9 октомври, в 11:00 часа в зала „Иван Е. Гешов“ (ул. „15 ноември“ 1) ще може да разгледате книгите и да чуете любопитни факти за БАН от авторите.

„Сградата на БАН – символ на знание и духовност“, „Дарителство и благодетели на БАН 1869 – 2019 г. В темелите на българската наука“ и „Кратка история на Българска академия на науките“ са трите книги под редакцията на зам.-председателя на БАН чл.-кор. Васил Николов, които Академията издава по повод 150-годишнината си. Представянето им ще се състои утре, 9 октомври, в 11:00 часа в зала „Иван Е. Гешов“ (ул. „15 ноември“ 1).

Първата книга е посветена на историята на централната сграда на БАН, превърнала се в символ на знанието и духовността на българската държава. Увлекателно са разказани всички перипетии около строителството й, преминало през няколко етапа в края на XIX и първите три десетилетия на XX век. Книгата е богато илюстрирана със снимки и чертежи от проектите на седемте главни архитекти на първата академична сграда в България.

Другата книга, посветена на дарителството и благодетелите на БАН разказва с конкретни примери за историята на даряването в полза на науката. Строежът на централната сграда на БАН е станал възможен благодарение на тогавашните академици, ипотекирали собствените си имоти, за да получат заем за строителството. Книгата подчертава необходимостта от даряването за наука, без която държавността е невъзможна. Богато илюстрирана е със снимки на бележити личности и факсимилета от документи.

Българската академия на науките е първата институция на Третата българска държава, създадена още преди нейното възстановяване. Трънливият път на Академията в нейния 150-годишен живот е представен кратко, но интересно в третата книга от поредицата. Снимковият материал илюстрира както документи, така и събития и личности от историята на институцията. Димитрина Попова, Росица Стоянова и Николай Поппетров ще представят книгите.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !