Трипанофобия: Страхът от иглите (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 21 декември 2021 в 00:01 8126 0

Кредит Трипанофобията е силен страх от игли. Това може да бъде много неприятно, защото може да попречи на такива хора да получат необходимата медицинска помощ, включително важни ваксини.

Трипанофобията е силен страх от игли. Това може да бъде много неприятно, защото може да попречи на такива хора да получат необходимата медицинска помощ, включително важни ваксини.

Влизате в лекарския кабинет. Медицинската сестра пристига с игла, прикрепена към спринцовка, пълна с ваксина, и започвате да се чувствате като в интрото на песента на Еминем „Lose It“, потят се дланите ви, коленете треперят, ръцете натежават, кръвта се оттича от лицето ви, а някои припадат.

Ако преживявате нещо подобно, когато видите игла, може да имате трипанофобия. И не сте сами. По данни на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) 25% от възрастните имат страх от инжекции, което може да повлияе върху здравето им, включително пропускане на много необходимите ваксини.

Какво е трипанофобия?

Трипанофобията идва от гръцкия корен "trypano", което означава пробиване или пробождане, и "фобия", което е страх. Това не звучи приятно и за хората, които го имат, не е.

„Трипанофобията е изискан начин да се каже „фобия от игли“, което е безпокойство, което е непропорционално на заплахата в околната среда и събитието“, коментира д-р Ашли Лав (Ashley Love). Любов е специалист по обществено здравеопазване и доцент в Университета в Сан Антонио, Тексас, която е съавтор на статия, посветена на фобията от инжекции в списание Journal of Primary Care & Community Health .

Хората с трипанофобия изпитват тежки емоционални и физически реакции, когато мислят за инжекции. Дори и да знаят, че ваксината или рутинният кръвен тест са важни, им е изключително трудно да се справят със страха си. Чести симптоми на трипанофобия включват:

  • пристъпи на паника или тревожност
  • гадене
  • изпотяване
  • повишена сърдечна честота или сърцебиене
  • припадък
  • безсъние преди инжекция

Когато трипанофобията засяга качеството на живот

Трудно е да се установи точно колко хора може да имат трипанофобия, защото са склонни да избягват медицински институции или медицински грижи като цяло. Трипанофобията засяга най-малко 10% от възрастните американци и 20% от възрастните от постсъветските републики.

Данни за България няма, но едва ли процентът на хората с фобия от игли се различава много.

„Хората, страдащи от трипанофобия, избягват да ходят на лекар; следователно всяко ранно откриване на болести може да бъде пропуснато“, коментира Лав.

Това означава, че хората с трипанофобия могат да пропуснат откриването на заболявания като рак или няма да си направят рутинни кръвни изследвания за диабет.

„Животозастрашаващите състояния се игнорират от тези хора и се влошава качеството им на живот, тъй като те избягват да получат инжекции на всяка цена“, отбелязва д-р Ашли Лав.

Въпреки че е трудно да се определи броят на хората, които не получават ваксина срещу COVID-19 заради трипанофобия, проучване от 2019 г. посочва, че един от всеки шест възрастни не се ваксинира срещу грип заради страха си от инжекции.

Някои проучвания установяват, че травматични преживявания по време на ваксини в детството, особено тези, поставени на възраст между 4 и 6 години, могат да доведат до трипанофобия по-късно в живота.

Пример за трипанофобия, споделен от д-р Андрю Каумба във Fаcebook. Кредит: Dr. Andrew Kaumba/Fаcebook

Причини за трипанофобията

Защо тази фобия е толкова често срещана? Изследователите не могат да кажат със сигурност, но подозират, че семейният живот и наследствеността играят голяма роля. Според проучването на д-р Ашли Лав, четирима от всеки пет възрастни с фобия от инжекции имат роднина от първа степен със същия страх.

Това може да е генетично или да е от детска травма, отбелязва Чарити Роуз (Charity Rose) детски и семеен терапевт от Индианаполис.

„Трипанофобията е 10-тата най-често срещана фобия, която хората имат, и това е най-честата фобия, която лекувам тук, в Индианаполис“, разказва Роуз. "Някои хора не могат да определят кога е започнала фобията им, но тя може да бъде причинена от травма, свързана с игли. Най-често това се случва, когато бебетата и малките деца получават първите си ваксини."

Проучване от 2017 г., публикувано в списание Vaccine, показва, че детските ваксини, особено тези, които се дават на възраст между 4 и 6 години, силно влияят на страха от ваксините в по-късни години. Изследователите предлагат да се намерят начини, които да направят ваксините в предучилищна възраст по-малко травматични. Идеите включват:

  • затъмняване на ярката светлина по време на инжектирането
  • децата да гледат настрани, докато получават инжекция
  • позволявайки на децата да гледат как на възрастни, на които имат доверие, им правят инжекция, за да видят, че не е страшно
  • използване на техники за релаксация, ако децата започнат да се страхуват

Въпреки че няма универсален подход за лечение на трипанофобията, има професионалисти, които могат да помогнат на хората с трипанофобия да преодолеят страховете си.

Изправете се срещу страха с експозиционна терапия

Няма лек за трипанофобията, но лечения като експозиционна терапия или техники за разсейване могат да помогнат на хората да се справят. Роуз смята, че експозиционната терапия - умишленото излагане на пациентите на техния страх в безопасна среда - е най-ефективното лечение на фобиите като страха от инжекции. Роуз е обучена в експозиционната терапия и я използва в практиката си, за да помага на пациентите.

„[Експозиционната терапия] лекува целия страх, а не само единичен случай“, отбелязва Чарити Роуз. "Могат да се използват и други инструменти за разсейване, но това не третира страха. Това е по-скоро като поставяне на лейкопласт върху страха в момента."

Ако не можете да намерите специализиран терапевт, има и други начини да се справите с ефектите на трипанофобията, когато трябва да получите инжекция.

  • Помолете приятел или член на семейството да дойде с вас.
  • Кажете на медицинската сестра или лекаря, че се страхувате от инжекциите, за да ви успокоят.
  • Практикувайте релаксация, преди да получите инжекция.
  • Не гледайте!
  • Седнете или легнете, за да избегнете падане, когато почувствате, че припадане.
  • Поискайте изтръпващ спрей (напр. лидокаин), който да анестезира кожата на мястото на инжектиране.
  • Използвайте техники за разсейване като вибриращи устройства или студ.

Някой с трипанофобия не може просто да се „оправи“ и не трябва това да се очаква от него. Трудно е за хората с трипанофобия да отидат по свое желание за инжекция като ваксина срещу COVID-19, знаейки, че това може да им донесе стрес и физическа болка. Увеличаването на изследванията на трипанофобията и лечения като експозиционна терапия могат да хвърлят светлина върху тази инвалидизираща фобия и да предложат на хората помощ, за да могат да получат медицинската грижа, от която се нуждаят.

Екипи от учени и инженери търсят алтернативи за инжектирането, като хапчета, за да помогнат на хора с хронични заболявания като рак, болест на Крон и автоимунни заболявания. Лекарствата се поглъщат и след това се абсорбират през стомашната лигавица, въпреки че това пък е трудно за хора с фармакофобия.

Справка:

  1. Considering Needle Phobia among Adult Patients During Mass COVID-19 Vaccinations
    Ashley S. Love and Robert J. Love, Journal of Primary Care & Community Health, Volume 12: 1–4, DOI: 10.1177/21501327211007393
  2. The fear of needles: A systematic review and meta-analysis
    Jennifer McLenon, Mary A M Rogers, PMID: 30109720 DOI: 10.1111/jan.13818
  3. The number of injected same-day preschool vaccines relates to preadolescent needle fear and HPV uptake
    Amy L.Baxter, Lindsey L.Cohen, Mark Burton, Anaam Mohammed, M. Louise Lawson et al.
    https://doi.org/10.1016/j.vaccine.2017.06.029

Източник: Trypanophobia: When the Fear of Needles Has You Stuck, howstuffworks.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !