Учен от Института по физика на твърдото тяло на БАН участва в срещата на Нобеловите лауреати за 2019 г.

БАН Последна промяна на 12 юли 2019 в 10:56 2488 0

Кредит Lindau Nobel Laureate Meetings

Доктор Станислав Върбев от Института по физика на твърдото тяло на БАН е първият български учен физик, който участва в традиционната среща на Нобеловите лауреати, която се провежда в Линдау, Германия.

Той е избран след процедура на подбор, осъществена от Българската академия на науките, която е научна организация партньор на форума, и от комисия към Съвета в Линдау. Станислав Върбев е постдокторант и се занимава в момента с взаимодействие на светлината със спинови системи, което би могло да намери приложение в квантовата информация.

Тазгодишната среща, състояла се от 30 юни до 6 юли, е посветена на физиката. Тя се отличава от всички останали досега по рекордния брой участници - млади учени, Нобелови лауреати, представители на бизнеса и спонсори. Близо 600 поканени студенти, докторанти и постдокторанти от 89 страни имат възможността да чуят лекциите на 39 изтъкнати носители на Нобелова награда и да общуват с тях в неформална среда. Сред тях двадесет и осем са нобелисти по физика, девет по химия, един по физиология и медицина, един за мир и двама са лауреати на награда Тюринг. Дискутираните теми са свързани с лазерна физика, гравитационни вълни, тъмна материя и др.

Следващата, 70-та среща през 2020 г. ще бъде интердисциплинарна и на нея ще бъдат поканени млади учени с успехи в областта на физиката, химията, физиологията и медицината.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !