02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Учени описаха нов вид малка акула, която свети в тъмното

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 юли 2019 в 00:32 35020
Екземплярът, открит в Мексиканския залив през 2010 г. Снимка: Mark Doosey

Малките тъпоноси акули от вида Mollisquama parini са толкова рядки, че до преди няколко години само един индивид е бил открит в Югоизточния Пасифик. Сега учените са открили още една.

Изследователи от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA -National Oceanic and Atmospheric Administration) на САЩ улавят втора акула през 2010 г. в Мексиканския залив и едва наскоро я описват като нов вид. 

Малката мъжка акула е определена като нов вид, получил името Mollisquama mississippiensis, според проучване в списанието Zootaxa

Дължината й е едва около 14 см и зад гръдните си перки има образувания, подобни на джобове, в които се намират жлези, произвеждащи биолуминесцентна течност. Животното има и други светещи органи, наречени фотофори, разположени по цялото тяло.

Първият открит екземпляр е женска, с дължина около 40 см, уловена през 1979 г. около бреговете на Чили и описана през 1984 г. Но новият вид има характеристики, различаващи го от женската акула. Той има различни зъби, 10 прешлена по-малко и специфичен вдлъбнат орган в челюстта си, както и фотофорите, поясняват авторите. 


 Mollisquama mississippiensis sp. nov. в страничен (А) и коремен изглед (В)(Grace et al., 2019, Zootaxa)

"Фактът, че само една такава акула е открита в Мексиканския залив и това е нов вид, само подчертава колко малко ни е известно за Залива, особено за дълбоките му части, и колко много нови видове чакат да бъдат открити", смята съавторът на изследването Хенри Барт (Henry Bart), директор на Института за изследване на биоразнообразието в Университета Тулейн, Луизиана.

Източници: Science alert - Scientist Just Identified a Tiny New Species of Shark That Glows in The Dark

Live science - Adorable, Newfound Shark Fits in Your Hand, Looks Like a Mini Sperm Whale


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.