Учени определиха с точност как да превърнем кучешките години в човешки

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 юли 2020 в 00:42 11227 0

Кредит pixabay

За да определите възрастта на кучето си в човешки години трябва да умножите възрастта му по седем, нали? Оказва се, че не е чак толкова просто.

По-точното изчисление е сложно да се направи наум - естественият логаритъм от възрастта на кучето се умножава по 16 и след това се добавя 31. Тази формула е съобщена в ново изследване, публикувано в Cell Systems.

Когато животните растат, химични "етикети", наречени метилови групи се прибавят и премахват от ДНК. Тези промени отбелязват различните стадии на развитие и могат да бъдат използвани, за да се определи биологическата възраст. Учените дори могат да сравнят подобни промени между видовете. В този случай учените сравняват метилирането при 320 души, на възраст от 1 до 103 години и при 104 лабрадора, на възраст между 5 седмици и 16 години. 

Учените откриват, че съответствието между човешките и кучешките години се променя с времето. В началото на живота кученцата се развиват много по-бързо от хората, но когато кучето остарява, темповете се забавят. Кученце на 8 седмици е приблизително на същата възраст като 9-месечно човешко бебе. Куче на 1 година съответства на 31-годишен човек, а 4-годишно куче се доближава до човек на 53 години. Новото уравнение приравнява и средната продължителност на живота на лабрадорите - 12 години, към тази на хората - средно 70 години.

Трябва да отбележим, че изследването е съсредоточено върху жълтите лабрадор ретрийвъри. Тъй като продължителността на живота варира между различните породи кучета, ще са необходими още изследвания, за да се направи това изчисления за всяка порода, обясняват учените. 

Тази графика показва как лабрадор ретрийвърите стареят спрямо хората, основавайки се на сравнението между малки химични маркери в ДНК на двата вида. Например 1 година при кучетата съответства на 31 при хората (втората точка от ляво на дясно). Кредит: T. WANG ET AL/CELL SYSTEMS 2020

Източник: Science news - Calculating a dog’s age in human years is harder than you think

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !