17 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Учени търсят начин да спрат унищожаването на кораловите рифове

Замърсяване се наблюдава дори в по-девствени райони

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 юни 2016 в 11:18 28660
Снимка: http://www.latimes.com

Независимо от наблюдавания натиск от прекомерния риболов и променящите се условия на океана, някои коралови рифове по света успяват да устоят на човешката дейност и да запазят своя първоначален вид.

В проучване, включващо повече от 2500 рифове по света, учените идентифицирани 15, които са изненадващо здрави, като се има предвид близостта им до големи групи от населението или неблагоприятни условия на околната среда.

В тези „светли петна“ се намира много повече риба, отколкото специалистите биха могли да очакват, коментира днес Джош Сайнър (Josh Cinner) от австралийския университет James Cook. Цитираният от La times учен изучава как социалните науки могат да подобрят „управлението“ на кораловите рифове по света.

Освен светлите, Сайнър и колегите му са открили още 35 „тъмни петна“, където флората и фауната са подложени на постепенно загиване и изчезване.

Проучвайки какво точно се случва в тези петна, учените се надяват да открият инструменти за противопоставянето срещу многобройните проблеми, пред коралови рифове са изправени днес.

Изненадващо, светлите петна не се ограничават само до места, където хората са по-малко. Най-често те се срещат край Соломоновите острови, части на Индонезия, Папуа-Нова Гвинея и Кирибати. В тези страни властите са по-ангажирани в усилията за опазване на живота в морето, твърдят изследователите.

Тъмните петна пък са открити във всеки голям океански басейн и дори на места, където природата се счита за девствена, като северните Хавайските острови.

Проучването установява, че рифовете около богатите страни обикновено са в по-добро състояние. Резултатите също така потвърждават, че морски резервати могат да помогнат за стабилизиране на рибните популации сред тях.

Този вид флора осигурява местообитание и храна за безброй видове. Навсякъде по света обаче, кораловите рифове са заплашени от ръста на населението, прекомерния риболов и разрушителните риболовни практики, като например плъзгането на големи мрежи през дъното на океана. Те са по-крехки и поради изменението на климата, което застрашава техния живот все повече и повече.

Джош Сайнър и екипът му се надяват, че светлите петна ще предложат практики, чрез които състоянието на кораловите рифове в глобален мащаб да се подобри.

Те посочват, че първото, което може да се направи за тяхната защита, е намаляване на въглеродните емисии в атмосферата. Изследователите призовават властимащите и за по-голям контрол върху рибарите, които също имат „заслуга“ за влошаване състоянието на кораловите рифове.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.