Учените активират регенерацията на зъби при мишки

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 февруари 2019 в 12:47 6496 0

Кредит Pixabay

Британски учени работят и вече имат успехи в търсенето на начин как може да се стимулира формирането на нови зъби - засега при мишки, а някой ден, надяваме се - и при хората.

Хората имат два комплекта зъби, вторият от които е предназначен да замени нашите временни или „млечни зъби“. Други животни, като влечуги или риби, могат да регенерират зъбите си през целия си живот. Мишките обаче се раждат с един комплект зъби.

За да разберат еволюционния механизъм между различните стратегии за заместване на зъбите, изследователи от Кралския колеж в Лондон проучават развитието на зъбите при мишките. Те установиха молекулярния сигнален път в зъбната пластинка (lamina dentalis) на гризачите, областта, която формира зъбите, и с помощта на генетични техники успяха да регенерират нов набор от зъби.

Резултатите са публикувани в списание Development

Изследователите, ръководени от професор Абигейл Тъкър (Abigail Tucker), за първи път сравняват генната експресия в зъбната пластинка на мишката и мини-прасе, което има два комплекта зъби. 

Изследователският екип установи, че сигналният път Wnt, което обикновено се изисква за заместване на зъбите при други гръбначни животни, липсва в рудиментарната форма на зъбната пластинка (rudimentary form of the dental lamina - RSDL) при мишките.

Използвайки генетични техники, изследователите активират този сигнален път в мишата RSDL, съживяват структурата и в крайна сметка успяват да предизвикат образуването на нови зъби.

Изследването показва, че RSDL може да бъде източник на заместващи зъби при мишки и осигурява експериментална рамка за изучаване на механизмите за заместване.

„Защо потенциалът за смяна на зъбите се различава толкова много при гръбначните животни, е интригуващ въпрос“, обяснява членът на екипа Елена Попа (Elena Popa). "Резултатите показват, че въпреки че мишките обикновено не образува втори набор от зъби, те все още имат потенциала да направят това като им се дадат правилните сигнали".

Авторите съобщават също, че култивирането на RSDL в изолация води до образуване на зъби, което предполага, че предишният набор от зъби също влияе върху развитието на следващия.

„Това е от значение за заместването на човешките зъби, тъй като структури, подобни на RSDL, са идентифицирани по време на развитието на постоянните зъби. Следователно, при нормалното развитие на зъбите, вторите или постоянните зъби могат да попречат на образуването на трети набор от зъби",  обяснява професор Тъкър. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !