Древна риба решава загадкатa на млечните зъби

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 октомври 2016 в 12:00 15024 0

Кредит David R. Tribble

Шведски изследователи, прилагайки рентгенова томография за една малка челюст на фосил на 424 милиона години може да реши загадката на млечните зъби, разказва ZME Science.

Приказка за бебешките зъбки ...

Помните ли падането на млечните си зъбки? След много клатене и болка накрая падат, но вместо да се види цял зъб, има само покрита с емайл коронка без корен. Родителите ви обясняват, че това е само млечният ви зъб, вашето бебешко зъбче, след което ще порастне "истинският" зъб, който ще ги замени. Но защо се случва това? Защо растат първо бебешки зъби, които след това се заменят с други зъби, вместо да израстнат "хубавите" зъби от самото начало?

Млечните зъби започват да се развиват още във фазата ембрион. Поникването на тези зъби започва на шестмесечна възраст и продължават да никнат до 25 - 33 месечна възраст. Тези зъби играят ключова роля за поддържане дължината на дъгата на челюстта. Най-важната им функция е, че те пазят място за нашите постоянни зъби, докато порастмат. В ранна възраст в устата ни просто няма достатъчно място за нашите постоянни зъби.

Ако повечето влечуги и морски гръбначни животни имат едни и същи еднакви зъби, бозайниците (и ние, хората) имат високо специализирани зъби, много различни един от друг. Всички тези зъби трябва да се поберат в устата правилно, за да работят добре, така че този процес е изключително важен.

... И древната риба

Може би се чудите какво общо има рибата в всичко това. Смяната на два комплекта зъби не е често срещано в природата, но последователната подмяна на зъбите е. Зъбите са подложени на много износване, така че те често се изхвърлят и се заменят с нови. Тази функция се развила два пъти независимо по времето на еволюцията. Първо - при акулите и скатовете, при които влакната, които закрепват зъба към кожата на челюстта се разтварят и целият зъб просто пада. В същото време при костните риби и сухоземните гръбначни животни, развиващият се зъб става прикрепен директно към челюстната кост със специална костна тъкан, която се разкъсва когато зъбът падне. Това е произходът на бебешките зъби, които имат подобен процес. Но кога се развива този процес?

Фосил на риба на 424 милиона години, който би могъл да осветли произхода на системата за подмяна на зъбите при човека. Снимка: Henning Blom et al, 2016.

В доклад, публикуван в Nature, екип изследователи от Университета в Упсала и ESRF във Франция приложи синхротронна рентгенова томография за една малка челюст на фосил на риба на 424 милиона години, за да осветли произхода на тази странна система за подмяна на зъбите. 

Изненадващо зъбите на една от най-древните челюсти на гръбначни животни са фиксирани към челюстните кости и не могат да се подменят. Така че някъде по еволюционната линия, тази особеност започва да се развива и зъбите да се диференцират, но къде? Това е мястото, където древната риба излиза на сцената.

Тази изкопаема риба на 424 милиона години, Andreolepis, намерена в Готланд, Швеция е близо до общия прародител на всички живи костни риби и сухоземни гръбначни животни. Фосилът на челюстта е наистина малък, по-малък от един сантиметър, но с добре запазена вътрешна микроструктура на костта. Палеонтолозите са успели да направят томографско сканиране на челюстта, почти дисекция на изкопаемото в 3D, без дори да го докосват.

"Всеки път, когато пада зъб, процесът на резорбция (преминаването на различни вещества в кръвта и лимфата през един или повече слоеве клетки) създава кухина, където е бил прикрепен. Когато следващият подмянащ зъб запълни мястото на прикрепването на коста, старата повърхност на резорбцията остава като слаб заровен белег в рамките на костната тъкан. Намерени са четири такива погребани резорбционни повърхности под всеки зъб, подредени една върху друга като плочи в шкаф. Това показва, че зъбите са заменяни отново и отново по време на живота на рибата", обяснява Донглей Чен (Donglei Chen), водещ автор на изследването. "За първи път можем да наблюдаваме базалната резорбция на зъбите и е впечатляващо колко информация можем да извлечем от това".

"Количеството на биологичната информация, която получаваме от сканиранията е просто удивителна. Ние може да проследим процеса на растеж и резорбция чак до клетъчно ниво, почти като при живо животно. Прилагайки тази техника към ранните гръбначни животни, ние ще разберем техните жизнени процеси много по-добре - и без съмнение ще има големи изненади ", казва Пер Ахлберг (Per Ahlberg), един от членовете на проекта.

Така че, когато детето ви попита защо има млечни зъби, му кажете, че това е така, защото една риба на 400 милиона години ги е развила.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !