Учените молят за помощ: Няма контакт с изстреляния от "Восточний" спътник

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 май 2016 в 16:03 8073 0

Специалистите от Самарския държавен аерокосмически университет се обръщат с молба за помощ към всички радиолюбители – да открият сигнал от спътника SamSat-218

За работата на всеки от спътниците, успешно изведени на орбита с първия старт на ракетата носител "Союз" от космодрума "Восточний, отговарят създателите им - Самарският държавен аерокосмически университет (СГАУ), Московският държавен университет (МГУ) и РКЦ "Прогрес", съобщи представител на държавната корпорация "Роскосмос", цитиран от РИА Новости.

На 3 май учените от СГАУ се обърнаха за помощ към обществеността от различни страни с призив да им помогнат да открият сигнал от спътника SamSat-218, който вече шест дни не показва активност.

Екипът на разработчиците на спътника призовава всички, които имат възможността да приемат радиосигнали от сателити в УКВ диапазон 144 MHz.

"В спътника е интегриран радиомаяк, който изпраща на всеки 150 секунди думата "SamSat-218D" в продължение на 15 секунди при честота от 145.87 MHz. Предаването на данните се извършва с помощта на Морзово кодиране в режим CW. Ние се обръщаме с молба да се слуша радиоефира на горепосочената честота, да се запише и изпрати на електронна поща [email protected]. Специалистите са готови да предоставят подробна информация по всички въпроси, ако е необходимо. Анализът на по-голям обем радиоданни ще позволи да се разберат причините за повредата, възможно е спътникът силно да се върти при отделянето"- пишат в молбата си учените.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !