Учените премахват страха с помощта на изкуствен интелект и пари в брой

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 ноември 2016 в 10:00 6490 0

Кредит Pixabay, Fanette

Предизвиквайки у доброволци страх в отговор на определени стимули, учените са успели да го премахнат без следа, предлагайки първият ефективен начин за лечение на фобии без нови стресови изживявания.

Най-малко 1 от 14 души има психическо разстройство, свързано със страх, като най-често срещаните са арахнофобия (страх от паяци), офидиофобия (страх от змии) и акрофобия (страх от височини).

Страховете и фобиите сериозно усложняват живота на много хора и все още се лекуват само с психотерапевтични методи. Обикновено карат пациентът да преживее отново травматичния опит, което само по себе си отблъсква мнозина от пациентите.

Подходът, предложен от Хокван Лау (Hakwan Lau) от Университета на Калифорния в Лос Анджелис и международния му екип е напълно различен, разказва ЕurekАlert!.

Статия за методът им е публикувана в списание Nature Human Behaviour.

В експеримента екипът на Лау са пускали ток с умерена сила всеки път, когато се появи на компютърния екран изображение на определена тема. За точна оценка на възникващите реакции са използвали данни от томография на амигдалата и средната префронтална кора - области, които играят ключова роля в образуването на такива емоции. 

Водените наблюдения на всеки от 17-те участника позволяват на учените да регистрират специфични модели на възбудените невроните мрежи, които се формират при появата на страх.

"Начинът, по който информацията се представя в мозъка е много сложен, но методи с изкуствен интелект (AI) за разпознаване на изображения ни позволяват да идентифицираме аспекти на съдържанието на тази информация. Когато вече разработихме бърз и точен метод на разчитане на предизвикания спомен на лек страх с помощта AI алгоритми, предизвикателството бе да се намери начин да се намали или премахне спомена за страх, без някой съзнателно да го забележи", - обяснява един от авторите на работата на Бен Сиймор (Ben Seymour) от Университета в Кеймбридж.

"Открихме, че дори когато доброволци са в отпуснато състояние, моделите (патерните) частично се възбуждаха, предизвикани от случайни, постоянно колебания в мозъчната активност, макар участниците да не осъзнават това" - заяви Сиймор. 

"Fear reduction without fear through reinforcement of neural activity that bypasses conscious exposure", Koizumi et al.

Всеки път, когато учените забелязвали такава дейност, доброволецът получавал награда - малка сума пари. Самият дразнещ стимул повече не е пускан и никакъв допълнителен стрес участниците в експеримента не са имали - лечението на страха се провежда несъзнателно. В крайна сметка тези модели, които преди са били свързани с изработената фобия, са станали свързани с положително преживяване. Когато отново са им показани картинките, които по-рано са предизвиквали страх, томографията не показвала и следа от по-ранните модели, свързани със страха.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !