Уникална популация катерещи се по дърветата лъвове отглежда малки (видео)

Незаконната търговия с диви животни е само една от заплахите, които измъчват лъвовете и техните малки.

Ваня Милева Последна промяна на 05 януари 2022 в 00:00 16485 0

Кредит: Flickr/Queen Elizabeth National Park (CC BY 2.0)

Разположен в южната част на Националния парк "Кралица Елизабет", Уганда, секторът Ишаша е известен със своите катерещи се по дърветата лъвове и често могат да се видят тези големи котки да мързелуват в клоните на извисяващите се смокинови дървета.

Тази група е една от само две популации от лъвове, за които е известно, че се катерят по дърветата, което прави величествените животни интересни обекти за изучаване и популярна туристическа атракция.

За съжаление обаче тези лъвове са изправени пред множество заплахи, включително загуба на местообитание, лов, незаконна търговия с диви животни и конфликти с местните пастири.

Поради тези заплахи популацията на лъвовете Ишаша включва само 69 ​​екземпляра. С нарастващите заплахи за тази очарователни животни, приходите от туризъм - които съставляват близо 8% от брутния вътрешен продукт на Уганда (поне преди пандемията COVID-19) - също са застрашени. За да осигури защитата, глобалният Червен списък на застрашените видове, поддържан от Международния съюз за опазване на природата (IUCN), е обозначил тази популация като „уязвима“ от изчезване. Националният списък на Уганда ги поставя в категорията "критично застрашени".

Лъвовете Ишаша наскоро се сдобиха няколко малки, които сега изискват колективни усилия да бъдат защитени, за да могат да пораснат. За щастие на малките, шест други мъжки - включително Султан и Сула (бащите на малките), Джейкъб (оцелял от примка) и трима пораснали братя - са готови да ги защитават и отглеждат, според Базил Алидрия (Bazil Alidria), офицер от Обществото за опазване на дивата природа (WCS), който редовно наблюдава прайда на лъвовете.

Шестмесечни малки в северния сектор на Ишаша, Уганда. Кредит: ©Peter Lindsey/Wildlife Conservation Network

Защо лъвовете се катерят по дърветата?

Изследванията показват, че катеренето по дърветата е поведенческа адаптация, а не продукт на еволюцията.

Учените предполагат, че лъвовете са възприели това необичайно поведение, за да избегнат ухапванията от насекоми, особено от мухите цеце, които атакуват животните, особено през влажния сезон.

Други теории предполагат, че лъвовете се катерят по дърветата, за да избегнат топлината на нагрятата почва. Клоните на дърветата предлагат сянка от обедното слънце, позволявайки на лъвовете да се насладят на следобедна дрямка комфортно. Дърветата ги подслонят и от тропическите дъждове. 

От дърветата и гледката е по-добра за наблюдаване на плячката, разхождаща се из парка. Тези големи котки могат лесно да се нахвърлят върху тях, особено на антилопите, без лесно да бъдат забелязани.

Дърветата са полезен пункт за наблюдение за лов за лъвовете. Кредит: Brilliant Uganda

Заплахите за прайда катерещи се лъвове

За съжаление, се знае малко за динамиката на популацията на лъвовете и заплахите в Уганда. През 2005 и 2008 г. Обществото за опазване на дивата природа (WCS) провежда акция за наблюдение на лъвовете в парка "Кралица Елизабет" и с Националния парк "Мърчисън Фолс" (MFNP) на Уганда, съответно, използвайки нашийници с GPS.

Работа е изградена върху проучвания, проведени преди това от ветеринарния лекар на диви животни Маргарет Дричиру (2001) и Лудвиг Зиферт от Програмата за месоядни животни в Уганда. Докато наблюдават лъвовете, от WCS също така премахват примките от парковете, които заплашват този емблематичен вид, и работят за намаляване на конфликтите между хората и лъвовете, като изграждат кошари, устойчиви на хищници, за да попречи на лъвовете да атакуват добитъка и да се предотврати отмъщението на ядосани пастири.

През 2010 г. проучване на три национални парка, занимаващи се с опазване на лъвовете - "Кралица Елизабет" , "Мърчисън Фолс" и "Долината Кидепо" - проведено от WCS, съобщава, че популацията на лъвовете там е 408 индивида.

Кредит: Wikimedia Commons

Популацията на лъвовете в сектора Ишаша е намаляла през последното десетилетие. Службата за опазване на дивата природа изчислява, че броят на лъвовете е намалял от 6 лъва на 100 km² на 4 лъва на 100 km² през последните 10 години.

Въпреки че са минали 10 години от последното преброяване, наблюденията на лъвове по време на мониторинговата работа от WCS, Програмата за хищници на Уганда (UCP) и  правителствена агенция "Дивата природа на Уганда" (UWA) в парка "Кралица Елизабет" предполагат, че тенденцията на популацията на лъвовете е относително стабилна, съобщава Саймън Нампиндо (Simon Nampindo), директор за Уганда към WCS.

Проучване от 2021 г., поръчано от WCS, показва, че най-голямата заплаха за лъвовете днес е смъртността, причинена от човека, включително отмъщение за убиване на добитък, изостряно от вярванията на Уганда, че части от лъвското тяло имат лечебен ефект, и обичайните вярвания, че части от тялото на лъвове трябва да се пазят в домовете и магазините като амулет за власт и богатство.

Нампиндо отбелязва, че проучването от 2021 г. относно причините и мотивите за убийствата на лъвове в Националния парк "Кралица Елизабет" разкрива повишено търсене на части от лъвското тяло от членове на общността, традиционни лечители, бизнесмени, религиозни лидери, бракониери и стопани на добитък в Уганда, което изисква по-всеобхватен подход за преустановяване на тези престъпления.

Кредит: Wikimedia Commons

Лъвовете също изправени и пред многостранни предизвикателства за оцеляването си, най-вече изменението на климата. Загубата на подходящи местообитания както за плячката, така и за хищниците, дължаща се на изменението на климата и промените, благоприятстващи растежа и разпространението на инвазивни видове в повечето национални паркове на Уганда, принуждава лъвовете и слоновете да се преместят извън парковете към населените с хора територии. Това изселване е довело до хищничество на добитък и увреждане на реколтата, като по този начин ескалира конфликта между хората и дивата природа около тези защитени зони.

WCS призовава компаниите от частния сектор, местните власти, природозащитните организации да се обединят, за да се справят с тези заплахи, преди това богато природно наследство да бъде загубено, от което зависи и туристическият секторна страната.

Източник: Unique tree-climbing lions roar again in Uganda (Op-Ed), Live Science .

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !