10 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Успешно срастване на неврони бе показано преди трансплантацията на глава

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 февруари 2017 в 16:07 85340

Неврохирургът Серджо Канаверо, който скоро възнамерява да направи първата в света трансплантация на човешка глава, публикува снимки в Neural Regeneration Research, показващи срастващите неврони в разделен гръбначен мозък на мишки. 

Италианският хирург Серджо Канаверо държи в напрежение целия научен свят още от 2013 г. Той заяви, че е готов да трансплантира човешка глава на тяло, получено от донор. Като доброволец за тази уникална операция е отзова руският програмист Валери Спиридонов, който е прикован в инвалидна количка. Той страда от синдром на Вердниг-Хофман, тежка генетична болест, при която човек губи способност да се движи. Трансплантацията на глава е единственият шанс за програмистта да оцелее и да води нормален живот.

Операцията за трансплантация е свързана с много трудности. Един от главните проблеми е необходимостта да се свържат правилно гръбначния мозък и главния мозък. За да направи това, Канаверо смята да използва специална техника, известна като "протокол GEMINI". Хирургът представи в края на миналата година необичаен диамантен скалпел и нова система за виртуална реалност, която трябва да помогне при трансплантацията на главата.

През 2016 г. Канаверо провежда експеримент, при който на куче и мишки е срязан гръбначния стълб. И сега Серджо Канаверо и колегите му показват резултата, който дава надежда за щастлив изход от операцията на руснака. Изследователите са публикували снимки, на които се виждат срастващите неврони в разделен гръбначен мозък на лабораторни мишки.

Снимките показват срастващите неврони в мишия гръбначен мозък. Kim et al./Neural Regen Res 12(1):149-150

За да срастнат на неврони учените използват вещество на основата на полиетиленгликол. Предишни експерименти са показали, че то помафга за зарастването на рани на нервната тъкан. Изображенията показват, че нервните окончания наистина са започнали да прорастват през разрязания гръбначен мозък на животните. По този начин, може да се каже, че поне частично тениката на Канаверо работи.

Серджо Канаверо обяви, че е готов да извърши първата в света трансплантация на глава през 2017 г. . Тя ще включва около сто хирурга. Операцията може да отнеме 36 часа.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Обучение без нервни клетки
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.