28 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

В Деня на екологичния дълг WWF призовава за нулеви емисии до 2040 г.

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 юли 2019 в 14:25 31010

Тази година Денят на екологичния дълг се пада на 29-и юли. Според доклад на Световната мрежа за екологичен отпечатък  за по-малко от седем месеца от началото на 2019 г. човечеството е изразходвало „бюджета си“ от природни ресурси, които планетата е способна да възстанови в рамките на една година. Така всички ние започваме живот на „екологичен кредит“, т.е. това, което консумираме след тази дата не е произведено по устойчив начин, защото планетата не е в състояние да възстанови ресурсите с бързината, с които ги изразходваме, се казва в прессъобщение на WWF.

Денят на екологичния дълг настъпва все по-рано всяка година, което означава, че хората ускоряват степента си на експлоатация на природата, черпейки все повече храна, вода, дървен материал, въздух и суровини за енергия. За последните 20 години Денят се е изместил с повече от два месеца напред, а днешната дата е най-ранната откакто се води статистика. Изследването мери отпечатъка на човечеството върху планетата. То показва, че поддържаме този дефицит не само с изчерпване на запасите от ресурси чрез свръхулов и изсичане на горите, но и чрез натрупване на отпадъци, като например въглероден диоксид в атмосферата, който екосистемите не могат да абсорбират.

Днес въглеродните емисии от изгарянето на изкопаеми горива представляват 60 % от екологичния отпечатък на човечеството. Те стоят в основата на климатичната криза, водеща до горещи вълни тежки суши, горски пожари, наводнения и урагани, които принуждават много хора да мигрират, търсейки спасение в други градове и страни. В тази връзка повече от 80 000 души вече подписаха петиции до политиците в Европейския съюз и Съединените щати, настоявайки управлението на биологичните ресурси да бъде поставено в центъра на процеса на вземане на решения. Замърсяването на атмосферата в резултат от минното дело и тежката индустрия е включено и в доклада на природозащитната организация WWF „Жива планета“ като една от най-големите заплахи за природата и човечеството.

Докато населението на Земята се разраства, икономиките се развиват и стават все по-замисими от ресурси, то размерът на нашата планета си остава същия. Така през 1970 г. глобалната свръхконсумация става факт. Оценките сочат, че за да задоволим потребителското търсене днес ние имаме нужда от 1.75 планети. Изследването показва, че жителите на Обединеното кралство се нуждаят от четири „Великобритании“ за да задоволят своето потребление, а населението на САЩ живее така, сякаш разполагаме с ресурсите на пет планети като Земята. България също надминава консумацията на природни ресурси, като хората у нас се нуждаят от ресурсите на 1.2 планети, което ни присъединява към тази една пета от държавите, ползваща 80 % от ресурсите на Земята.

„Свръхпотреблението е възможно само за ограничено време преди екосистемите да започнат да се разпадат и накрая напълно да се сринат“, предупреждава Матис Вакернагел от Световната мрежа за екологичен отпечатък. „В крайна сметка човешката дейност ще бъде балансирана съобразно наличните екологични ресурси. Въпросът е дали това ще стане по пътя на катастрофата, или по този на просперитета“.

Изследването показва, че ако успяваме да забавим Деня на екологичния дълг само с пет дни всяка година, човечеството ще заживее в хармония с природните ресурси до средата на века. А ако постигнем ограничаване на въглеродните емисии с 50%, това би изместило датата на Деня с цели 93 дни назад.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.