29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

В Лондон и Ню Йорк ще построят копия на арката на разрушен храм в Палмира

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 януари 2016 в 12:43 57441
Храмът на Ваал преди разрушаването му Снимка: Paul Stocker / Flickr

Копие на 2000-годишната арка от сирийския град Палмира, която оцеля след опитите на ИДИЛ да бъде взривена, ще бъде издигната на площад Трафалгар.

През април 2016 г. на площад Трафалгар в Лондон и Таймс Скуеър в Ню Йорк ще бъде пресъздаден 1:1 този древен обект с помощта на съвременните технологии, съобщи The ​​Times.

Тази 15-метрова арка, е може би една от малкото останали части на храма на Ваал (Баал), построен през 32 г. от н.е.  До неотдавна храмът на Ваал, както и другите забележителни паметници на Палмира привличаха археолозите, а също и хиляди туристи. Бойците на ИДИЛ превзеха Палмира през май 2015 г. и оттогава систематично разрушават историческото наследство, което не е само сирийско, но и световно (всички древни паметници на Палмира са в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО).

На 30 август 2015 храмът бе взривен от екстремисти на джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИДИЛ). Централната част на постройката е напълно унищожена, но входната арка, според свидетели, е устояла, въпреки повредите.

Според авторите на идеята за възстановяване на 2000-годишната арка, американския археолог Роджър Майкъл (Roger Michel) и английския физик Алекси Кареновска (Alexy Karenowska), това ще бъде "акт на съпротива" срещу опитите на ИДИЛ да изтрие предислямската история на Близкия Изток.

Ето как ще изглежда арката от храма на Ваал на площада Трафалгар площад в Лондон. 3D-модел - изглед, направен от Institute for Digital Archaeology.

Основен изпълнител ще бъде Институтът за дигитална археология (IDA) - съвместен проект на университетите Харвард и Оксфорд, създадена в сътрудничество с Музея на бъдещето в Дубай.

"Ако не можем да осигурим физическата защита на обектите по света, можем поне да направим и съхраним подробни дигитални данни" - споделя Роджър Майкъл, изпълнителен директор на IDA, в интервю за ВВС.

Частите на арката на храма на Ваал по компютърен модел, ще бъдат принтирани на 3D-принтер, а след това се сглобят на Таймс Скуеър и на площад Трафалгар.


TishoMX 03.01 2016 в 15:33 1
+ 6
- 5
Македонските "специалисти" по реконструиране на антични сгради вече си имат конкуренция! Британците по-добре да бяха опазили оригинала,вместо да спонсорират джихадистите. През 2013 г. бившият френски външен министър Ролан Дюма разказва в интервю за телевизионен канал, че още през 2009г. (2 години преди арабската пролет),британският министър на външните работи Дейвид Милибанд и други политици от правителството на Гордън Браун му споделят, че Великобритания организира инвазия на бунтовници в Сирия. Но такива са приоритетите в днешно време какво да се прави!
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.