В Пампорово днес започва международна олимпиада по астрономия

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 октомври 2016 в 10:51 5258 0

За първи път България ще бъде домакин на едно от най-престижните международни научни състезания - Международната олимпиада по астрономия (МОА). Тазгодишното издание ще се проведе от 5 до 13 октомври 2016 г. в Пампорово. Очакват се около 180 гости от Европа и Азия - от Армения, Бангладеш, Китай, Чехия, Италия, Казахстан, Корея, Киргистан, Литва, Русия, Индия, Румъния, Швеция, Тайланд и Украйна. Учениците ще бъдат разпределени в две възрастови групи - отбори Алфа и Бета.

Впечатляващи бяха успехите на българските ученици на XX-тото юбилейно издание на МОА през 2015 г. в Русия. Стефан Иванов бе абсолютен първенец, а на родна земя младите астрономи се завърнаха с четири отличия - един златен, два сребърни и един бронзов медали.

Ежегодната олимпиада по астрономия се провежда в три тура - теоретичен, практически и наблюдателен, които са в три отделни дни - съответно 07, 08 и 10 октомври. В първия тур се решават 5 или 6 теоретични задачи. Те изискват задълбочено познаване на астрономическите и физически закономерности, както и доста добра математическа култура.

Може би най-интересният кръг е практическият. В него на учениците се дават някакви реални астрономически данни, получени от истински наблюдения. Най-важното в този тур е, че учениците извършват работа, която максимално прилича на работата на професионалните астрономи. За успешното участие в него те трябва да владеят умения за обработка на данни, умения за извличане на информация от изображения, умения за работа с графики и т.н.
Последният тур е наблюдателният. Той изисква познаване на звездното небе, както и умения за работа с наблюдателна техника. В случай на облачно време, наблюдателният тур се провежда на закрито по звездни карти. Тази година това място ще е обсерваторията на връх Рожен (на снимката), която е най-голямата на Балканите.

Национален отбор по астрономия 2016:

  • Владимира Иринчева, 10 клас ПЧМГ, гр. София
  • Петър Димтиров, 10 клас НПМГ, гр. София
  • Стефан Иванов, 10 клас, ПМГ. гр. Бургас
  • Бойко Борисов, 10 клас, СМГ, гр. София
  • Георги Александров, 10 клас, СМГ, гр. София
  • Борис Панайотов, 9ти клас, СМГ, гр. София
  • Калина Георгиева, 9ти клас, МГ, гр. Варна
  • Атанас Стефанов, 10ти клас, ОМГ, гр. Пловдив


Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през юни 1996 г. в Москва. България участва всяка година от 1998 г. насам, като отборът винаги се завръща с поне два спечелени медала. Участниците в българския национален отбор се избират измежду победителите от четирите кръга на националната олимпиада по астрономия.

До 2015 г. нашите ученици са спечелили общо 71 медала: 13 златни, 23 сребърни и 35 бронзови, като само през последни 3 години са завоювани 18 медала! Много от тези даровити деца вече са професори в някои от световните астрономически центрове.

Повечe информация - на сайта на МОА 2016. Очаквайте резултати и новини около домакинството, състезанието и резултатите.

По-късно през годината предстои и Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. В началото на тази година бе организиран благотворителен концерт в НДК в помощ на астрофизиците. Целта бе успешно достигната - успяхме да съберем необходимите средства, за да могат петимата ни състезатели да представят България в Индия през декември.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !