В Париж връчиха наградите на L'Oreal-UNESCO "За жените в науката" (видео)

Светът се нуждае от наука, Науката се нуждае от жени

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 март 2019 в 15:01 1704 0

Петте лауреати на наградата L'Oréal - UNESCO "За жените в науката"

На 14 март в седалището на ЮНЕСКО в Париж се проведе церемония по награждаването на победителките за наградата L'Oréal - UNESCO „За жените в науката”.

Победителките станаха петима учени - представителки на пет континента. На церемонията бяха отбелязани и 15-те най-обещаващи млади жени учени от цял ​​свят като за всяка бе отредена стипендия на L'Oréal от международния фонд.

Международното жури присъди наградата на 5 жени от 5 региона.

Брижит Макрон (съпругата на президента на Франция) с петте лауреати на наградата L'Oréal - UNESCO "За жените в науката"

Професор Найат Аун Салиба от Ливан получи награда за работата си за идентифицирането на токсични вещества във въздуха в страните от Близкия изток. Тя показа, че нивото на замърсяване на въздуха в Бейрут е 7 пъти по-високо от това в Лос Анджелис, а час  пушене на наргиле е равен по количество на токсични вещества в белите дробове на 2 изпушени опаковки с обикновени цигари.

Професор Маки Кавай от Япония бе удостоена с награда за работата си по управлението на отделни молекули на атомно ниво. С помощта на резултатите от нейните изследвания ще може да се създадат иновативни материали и да се разкрият механизмите на сложни химични реакции.

Професор Карен Холберг от Аржентина получи награда за разработването на изчислителни методи за изучаване на квантовите свойства на материята.

Наградените стипендиантки в конкурса L'Oréal - ЮНЕСКО

Тази година наградата L'Oréal - ЮНЕСКО за жени в науката включва номинации в областта на математиката и компютърните науки за първи път.

Сред петте лауреати бяха двама математици - професор Клер Воазин, една от петте жени, получили Златен медал от Националния център за научни изследвания (CNRS), и първата жена математик, наета в Коллеж де Франс, и Ингрин Добеши от Института Дюк - първата жена, която оглави Международния математически съюз.

Изборът на лауретите е направен от жури, състоящо се от 12 учени от цял ​​свят. Според правилата на конкурса само президенти на академии на науките, лауреати на Нобелова награда или носители на наградата L'Oréal - ЮНЕСКО „За жените в науката“ от минали години могат да предложат номинации за наградата. От 255 номинирани бяха одобрени 66 жени учени от 15 страни. След това от всеки регион бе избран един представител. Всяка от лауреатите получава 100 000 евро.

Освен награждаването на победителките на церемонията бяха присъдени и 15 международни стипендии „International Rising Talents“ за млади жени-учени, които са на ранен етап от академичната си кариера. Победителите бяха избрани сред стипендиантите на регионалните програми.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !