В Пловдив ще се проведе съвещание на Съвета на мениджърите на Национални антарктически програми

проф. Христо Пимпирев Последна промяна на 26 юли 2019 в 16:42 1781 0

От 28 до 31 юли 2019 г. в гр. Пловдив ще се проведе ежегодното съвещание на Съвета на мениджърите на Национални антарктически програми (COMNAP) като домакини на събитието ще са Българският Антарктически Институт (БАИ) и Министерството на образованието и науката (МОН), се казва в прессъобщение

COMNAP е втората по големина и важност организация в системата на Антарктическия договор след Срещите на консултативните страни по договора. (ATCM). COMNAP координира дейностите по логистиката между всички национални програми на държавите, работещи в Антарктика. Домакинството на България е изключително признание за страната ни и нейният авторитет в системата на Антарктическия Договор.

На съвещанието ще присъстват 175 делегати от 30 постоянни и 6 асоциирани държави от цял свят.

Предстои обсъждането на въпроси свързани с логистичното обезпечаване на предстоящия полярен сезон с кораби и самолети, координацията и сътрудничеството между Националните антарктически програми. Специално внимание ще се обърне на безопасността на провежданите операции на Ледения континент, телекомуникационните връзки и медицинското обслужване на полярниците.

Ще се проведе и работна среща, на която ще бъдат изнесени доклади, показващи работата за популяризиране и образователни дейности свързани с Антарктида в отделните държави.

Над 50 представители от 21 фирми ще покажат техника и апаратура, подпомагаща провеждането на полярните експедиции. Компаниите Canadian helicopters, Heli Service International GmbH и HeliSupport International Ltd. ще представят последните модели хеликоптери и самолети, пригодени за работа в полярни условия. Верижни машини за работа по заснежени и заледени терени ще представи немската фирма Kässbohrer Geländefahrzeug AG. От българска страна фирма Диел спорт, която над 10 години облича българските полярници ще покаже най-новите си модели облекла. Възможностите за телекомуникации с Ледения континент ще представи фирмата Iridium, а от българска страна ще участва Виваком.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !