В Русия е регистриран случай на инфекция с антракс

Ваня Милева Последна промяна на 22 юни 2022 в 06:20 7510 0

Bacillus anthracis
Антраксът е особено опасно инфекциозно заболяване на селскостопански и диви животни от всякакъв вид, както и на хората, причинено от бактерията Bacillus anthracis. Кредит: Pixnio

Жител на Ставрополския край, Русия, е диагностициран с антракс, съобщава губернаторът на района на страницата си във ВКонтакте. Няма опасност за живота на пациента, както и според властите има допълнителен риск от разпространение на инфекцията.

Специалистите установяват къде и как се е заразила жената, предполагайки, че случаят е привнесен, тъй като антраксът е нетипично явление за Ставрополския район с неговите горещи и сухи лета.

Антраксът, наричан и сибирска язва, е рядко и сериозно инфекциозно заболяване, причинено от грам-положителната спорообразуваща бактерия Bacillus anthracis. Основната характеристика на този микроорганизъм е, че той образува ендоспори, които са изключително устойчиви на неблагоприятни фактори на околната среда и могат да останат жизнеспособни за дълго време.

Пациенти с антракс. Кредит: MSD Manuals

Болестта засяга предимно добитък и диви животни, като хората могат да се заразят при пряк или косвен контакт с тях. Няма данни за предаване от човек на човек, но е възможно кожните лезии - всъщност язви - да са заразни. Най-често Bacillus anthracis навлиза в тялото чрез рани, порязвания или други язви, но може да стане заразяване и при употреба на месото на заразено животно и вдишване на спорите.

Въпреки че е възможно да се излекуват повечето инфекции с антракс с навременни антибиотици, особено когато заболяването е кожно, вдишването му е по-трудно за лечение и може да доведе до смърт.

Заболяването е изключително рядко в развитите страни, но остава проблем, тъй като Bacillus anthracis е бил използван при биотерористични атаки. В Русия е имало огнища на антракс през 2015 и 2016 г. в Якутия и Ямал. Особеността е, че щамовете са се запазили във вечна замръзналост или пермафроста -  заради размразяването му или извадени от там при палеонтологични разкопки.

Източник: В Ставропольском крае зарегистрировали случай заражения сибирской язвой, naked-science.ru

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !