11 август 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

В САЩ е толкова студено именно заради промените в климата

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 декември 2017 в 16:12 71130
Температурната аномалия от студен въздух, заседнал над Северна Америка.на 28 декември, 2017.

Напоследък е доста студено в Америка. Това не е необичайно, тъй като все пак има нещо, наречено зима, което идва около това време на годината и прави времето значително и предвидимо хладно.

На 29 декември, по време на особено мразовит ден в някои части на страната на свободата, Тръмп пусна пост в Twitter: "По източното крайбрежие новогодишната нощ може да стане НАЙ-СТУДЕНАТА в историята. Навярно бихме могли да използваме малко от това добро старо глобално затопляне. За да се предпази от него, нашата страна, но не и никоя друга страна, се готвеше да плати ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ. Обличайте се топло!".

Както се изтъква от Axios, това е един от малкото коментари на Тръмп, направен по време на мандата си, в който пряко се подиграва на науката за изменението на климата. Обикновено президентът оставя това на последователи в федералното правителство.

И макар учените да са изморени и вече почти да са загубили надежда, че президентът Тръмп може да разбере и приеме техните обяснения, в някои издания бяха публикувани такива опити.

Например статия в Mashable подробно обяснява, че въздушните течения, наречени струйни (известни с английското си име, джетстрийм, jet stream) в Арктика са променили формата си през последните дни. Това е причината изключително студен въздух да нахлуе на юг, през голяма част от Канада и САЩ, което обяснява защо части на двете страни са подложени на рекордни студове в момента.

Конфигурацията на струйните течения като цяло, включително и развитието на изток от Северна Америка, прилича на гръцката буква омега, която метеоролозите  наричат "омега блок". Но при този модел, областта на ниско налягане остава относително неподвижна.

Тази нова конфигурация на струйно течение може да продължи повече от няколко дни, което означава, че мразовитите температури може да се очакват и през новата година.

Ето и още нещо, което е важно да се разбере - това е метеорологично явление, а не климатично.

Времето, както е описано от National Snow and Ice Data Center, е "състояние на атмосферата ден за ден, за краткосрочните различия в минути до седмици." Климатът е "времето на място, осреднено за период от време", често над "години, десетилетия и векове".

Има достатъчно много доказателства за изменението на климата и горещите аномалии са много повече от студените. 

Администрацията на Тръмп бе принудена да освободи цялостен федерален доклад преди няколко месеца, в който не само се стига до извода, че светът опасно се затопля, но и че човечеството е отговорно за почти цялото наблюдавано глобално затопляне. Зимата в САЩ, между другото, са недвусмислено следствие от затоплянето на климата.

На президента Тръмп и останалите "скептици" не им хрумва, че дори в Америка сега да е много студено, то на други места това не е така.

Почти по целия свят температурните аномалии са нагоре, с изключение на Канада и САЩ.

Дори настоящите мразовити дни са доказателство, че изменението на климата е сложен феномен. Нещо повече, няколко проучвания показват, че заради човешката дейност се променя формата на полярните течения и затова сега във Великобритания и САЩ зимата е толкова студена.

А сегашната конфигурация на полярните течения  обуславя в момента в Аляска и Арктика нетипични за сезона високи температури.

Едно голямо застудяване в продължение на седмица така или иначе, не означава, че изменението на климата е мит. Изменението на климата се фокусира върху общата тенденция, както и степента на промените с течение на времето, а не на единични събития.

Ако къщата ви гори, а вие сте в малка стая на горния етаж, където още не са стигнали пламъците, не може да твърдите, че няма доказателства, че къщата гори, коментира Робин Андрюс (Robin Andrews) в IFLScience.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.