В надпреварата за Луната Google Lunar XPrize се обединиха два отбора (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 февруари 2015 в 07:34 3673 0

Два отбора, участващи в лунната надпревара Google Lunar HPrize, обявиха сключването на споразумение за партньорство, за да увеличат шансовете си, че техните луноходи ще стигнат до Луната през втората половина на 2016 г.

Конкурсът Google Lunar HPrize има за цел да поощри създаването на роботизиран космически транспорт с ограничен бюджет. 18 отбора от цял свят са сред финалистите. 

За да спечелят голямата награда от 20 милиона долара, роботът на частните отбори (с не повече от 10% държавно финансиране) трябва:

    • да кацне безопасно на Луната;
    • да се придвижи на най-малко 500 метра върху, над или под повърхността на Луната; и
    • да изпрати на Земята снимки.

Засега основни фаворити са американският отбор Astrobiotic и японският екип  HAKUTO, които през декември 2014 година взеха междинната награда Google Lunar ХPrize. HAKUTO получи първата награда в категория "мобилност", а Astrobiotic - първата награда от 1 милион щ. д. в категорията  "най-добра система за кацане" и допълнително още 750 000 щ. д. за категориите "мобилност" и "предаване на изображението".

Отборът Astrobiotic е официален партньор на НАСА и се стреми към създаването на бюджетни технологии за проучване на планетите, добив на ресурси и космически туризъм.

Тимът HAKUTO стартира с два свързани помежду си лунохода Tetris и Moonraker, които заедно тежат едва 10 килограма. Те ще бъдат спуснати на лунната повърхност от апарата Griffin lander, създаден от компанията Astrobiotic. Самата Astrobiotic разчита на своя луноход Andy, който също ще се отправи към спътника на Земята.

В случай на победа за японския отбор, наградата ще бъде разделена между HAKUTO и Astrobiotic, а в другия случай - наградата ще получат само американците.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !