Въглеродни нанотръбички са открити за пръв път в белите дробове на деца

Наука OFFNews Последна промяна на 22 октомври 2015 в 15:50 14865 0

Кредит Tim Graham/Alamy Stock Photo

Във въздуха на френската столица може би има въглеродни нанотръбички, които хората вдишват.

Въглеродни нанотръбички са установени в белите дробове на деца, живеещи в Париж - това е първия случай, в който те се откриват в хора.

Изключително здрави, леки и проводими, нанотръбичките са демонстрирали невероятен потенциал в сфери като информационните технологии, производството на тъкани и медицината. Въпреки това, има известни притеснения за тяхната употреба след като изследвания при мишки са показали, че инжектираните нанотръбички могат да предизвикат имунна реакция подобна на тази при азбест.

За да изследва това, Фати Муса (Fathi Moussa) и колегите му от University of Paris-Saclay във Франция са изследвали течност от белите дробове на 64 деца с астма и са открили въглеродни нанотръбички във всички проби. При изследване на други 5 деца, нанотръбички са открити в изолирани от белите им дробове макрофаги - имунни клетки, които изчистват патогени и нежелани частици.

Честотата на нанотръбичките в организма на човека, както и източника им не са ясни, въпреки че учените са открили подобни структури в праха и в изгорелите газове от автомобилите в Париж.

Изследването не е разработено така, че да търси връзката между наличието на нанотръбички в белия дроб и заболяването на децата, но хората с астма може да са особено податливи, тъй като способността на техните макрофаги да премахват чужди частици е нарушена, твърди Муса. Дори ако нанотръбичките не са директно токсични, те имат голяма повърхност, върху която други молекули могат да прилепват, което може да помага на някои замърсители от въздуха да проникват дълбоко в тъканта на белия дроб и да проникват през клетъчните мембрани, добавя той.

Джеймс Боунър (James Bonner) от Щатския университет на Северна Каролина в Рилей смята, че откриването на нанотръбичките трябва да се тълкува вниманително, тъй като други изследвания на въздушното замърсяване през годините не са успели да ги засекат. "По мое мнение, има сериозна несигурност по отношение на това, какво точно представляват тези структури, особено при материала в белодробните макрофаги от пациенти," коментира той.

Що се отнася до потенциалните ефекти върху здравето, Джонатан Григ (Jonathan Grigg) от Queen Mary, University of London, смята че е малко вероятно нанотръбичките да имат канцерогенния потенциал на азбестовите влакна, които са много по-големи и могат да се заклещят в обвиваката на белия дроб.

Ако наистина дишаме нанотръбички, това едва ли е нещо ново и най-вероятният източник са фосилните горива, твърди той. "Бих казал, че сигурно ги дишаме от доста време. Но това определено трябва да се изследва."

Повече за потенциалния риск от вдишване на въглеродни нанотръбички и сходството на ефектите им с азбеста, можете да видите ТУК.

ТУК пък можете да прочетете повече за това как са били открити.

По материали от: Journal reference: EBioMedicine, DOI: 10.1016/j.ebiom.2015.10.012

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !