Вълшебни хапчета за здраве? Не пилейте парите си за витамини и добавки

Ваня Милева Последна промяна на 23 юни 2022 в 00:01 11587 1

 витамините и хранителните добавки са само загуба на пари

Кредит Pixnio

Според ново изследване, публикувано в Journal of the American Medical Association, витамините и хранителните добавки са само загуба на пари.

Според ново изследване, публикувано в Journal of the American Medical Association, витамините и хранителните добавки са само загуба на пари.

Няма „вълшебен набор от хапчета, които да ви поддържат здрави“, казват специалистите. Храненето и упражненията са важните.

Привлечени от обещанията, че мултивитамините и хранителните добавки ще допълнят хранителните пропуски в диетата им, американците са похарчили близо 50 милиарда долара за витамини и хранителни добавки само през 2021 г. .

Но учените от Медицинския факултет от Северозападния университет, Илинойс, съобщават, че за иначе здрави американци, витамините са загуба на пари, защото няма достатъчно доказателства, че помагат за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания или рак.

„Пациентите постоянно питат: „Какви добавки трябва да приемам?“ Те харчат пари и си мислят, че трябва да има вълшебен набор от хапчета, които да ги поддържат здрави, когато всички трябва да следваме основаните на доказателства практики за здравословно хранене и упражнения“, отбелязва д-р Джефри Линдър (Jeffrey Linder), ръководител на катедрата по Обща вътрешна медицина, Медицинско училище Фейнберг на Северозападния университет.

Линдер и други учени от Северозападния университет написаха редакционна статия, публикувана наскоро в Journal of the American Medical Association (JAMA), която подкрепя нови препоръки от Целевата група на профилактичните служби на Съединените щати (USPSTF - United States Preventive Services Task Force), независим панел от национални експерти, които често правят основани на доказателства препоръки относно клиничните превантивни услуги. 

Въз основа на систематичен преглед на 84 проучвания, новите насоки на USPSTF посочват, че има „недостатъчно доказателства“, че приемането на мултивитамини или единични добавки може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и рак при иначе здрави, небременни възрастни.

„Специалната група не казва „не приемайте мултивитамини“, а идеята е, че ако бяха наистина полезни, щяхме да знаем досега“, подчертава Линдър.

Работната група изрично препоръчва да не се приемат добавки с бета-каротин поради възможен повишен риск от рак на белия дроб и препоръчва да не се приемат добавки с витамин Е, тъй като няма нетна полза за намаляване на смъртността, сърдечно-съдовите заболявания или рака. 

Каква са другите вреди от приема на добавки? Според специалистите това, че вземайки витамини и добавки, пациентите са склонни да пропускат съветите на лекарите как наистина да намалят риска от сърдечно-съдовите заболявания чрез упражнения или отказване от тютюнопушенето.

добавкиКредит: Nutritional supplements | Clean Wal-Mart | Flickr (CC BY 2.0)

Повече от половината от американците приемат витамини. Защо?

Повече от половината от възрастните в САЩ приемат хранителни добавки и се очаква употребата на добавки да се увеличи, пишат Линдър и колегите му в редакционната статия на JAMA.

Консумирането на плодове и зеленчуци е свързано с намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и рак, казват те, така че сякаш е логично да се предположи, че важните витамини и минерали могат да бъдат набавени не от плодовете и зеленчуците, а от хапчетата, и така да се спестят на хората проблемите и разходите за поддържане на балансирана диета. Но, обясняват те, целите плодове и зеленчуци съдържат комбинация от витамини, фитохимикали, фибри и други хранителни вещества, които вероятно действат синергично, за да осигурят ползи за здравето. Микронутриентите в изолация могат да действат по различен начин в организма, отколкото когато са в естествената си опаковка с множество други хранителни компоненти.

Линдер отбелязва, че хората с дефицит на витамини все пак могат да се възползват от приема на хранителни добавки, като калций и витамин D, за които е доказано, че предотвратяват фрактурите при по-възрастни хора.

Новите насоки не важат за бременните

Новите насоки на USPSTF не се прилагат за бременните жени или такива, които се опитват да забременеят, отбелязва съавторът на JAMA д-р Натали Камерън (Natalie Cameron), лекар по обща вътрешна медицина, Медицинско училище Фейнберг на Северозападния университет.

„Бременните трябва да имат предвид, че тези насоки не се отнасят за тях“, подчертава Камерън. „Някои витамини, като фолиевatа киселина, са от съществено значение за бременните жени, за да поддържат здравословното развитие на плода. Най-честият начин за задоволяване на тези нужди е приемането на витамини за бременни. Необходими са повече данни, за да се разбере как определени витамини могат да промени риска от неблагоприятни резултати от бременността и сърдечно-съдови усложнения по време на бременност.

Освен това, скорошни изследвания от Северозападния университет са установили, че повечето жени в САЩ имат лошо сърдечно здраве преди да забременеят.

Камерън съобщава, че освен обсъждането на витаминната добавка, работата с пациентите за оптимизиране на сърдечно-съдовото здраве преди бременността е важен компонент от пренаталната грижа.

Да се ​​храниш здравословно, да спортуваш е „по-лесно да се каже, отколкото да се направи“

Д-р Джени Дзя (Jenny Jia), съавтор на редакционната статия на JAMA, която изучава превенцията на хронични заболявания в семейства с ниски доходи чрез интервенции в начина им на живот, коментира, че здравословното хранене може да бъде предизвикателство, когато индустриализираната хранителна система в САЩ не дава приоритет на здравето.

„За да приемете здравословна диета и да се упражнявате повече, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, особено сред американците с по-ниски доходи“, казва Дзя, лекар по обща вътрешна медицина, Медицинско училище Фейнберг на Северозападния университет. „Здравословната храна е скъпа и хората не винаги разполагат със средства да намерят среда за упражнения – може би на открито не е безопасно или не могат да си позволят уреди. И така, какво можем да направим, за да се опитаме да го улесним и да подкрепим по-здравословните решения?“

През последните няколко години Дзя работи с благотворителни хранителни банки, които доставят безплатни хранителни стоки на хора, които се нуждаят, за да се опитат да помогнат на хората да направят по-здравословен избор от банките за храна, както и да образова тези, които даряват, да предоставят по-здравословни опции или пари.

Справка: “Multivitamins and Supplements—Benign Prevention or Potentially Harmful Distraction?” by Jenny Jia, MD, MSc; Natalie A. Cameron, MD and Jeffrey A. Linder, MD, MPH, 21 June 2022, JAMA.
DOI: 10.1001/jama.2022.9167

Източник: Magic Set of Pills To Keep You Healthy? Don’t Waste Your Money on Vitamins and Supplements
Northwestern University

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3010

1

Селски

24.06 2022 в 03:51

Ха сега де, точно обратното казаха по АВС нюз на обяд в щатите!!!!