Вариация на птича песен се разпространява из Северна Америка изненадващо бързо (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 05 юли 2020 в 00:53 3225 0

Кредит Wikimedia commons CC BY-SA 3.0

Традиционната песен на белогърлата овесарка (Zonotrichia albicollis) завършва с трикратно повторение на един тон. Но някои от птиците в Британска Колумбия, Канада, започват да пеят вариант, при който завършват с два тона. Ново изследване, публикувано в Current Biology, съобщава, че за около 20 години песента се е разпространила широко из Северна Америка.

Биологът Кен Отър (Ken Otter) от Университета на Северна Британска Колумбия забелязва вариацията, когато се мести да живее в западната част на Канада в края на 1990-те години.

Между 2000 г. и 2019 г. тази малка промяна е пропътувала около 3 000 километра от Британска Колумбия до централно Онтарио, заличавайки исторически документирания от 1950-те години вариант.  

Никой не знае защо новият завършек е толкова предпочитан, нито защо заличава стария, вместо да съществуват заедно.

Благодарение на записите от любители, учените анализират песента на 1 785 мъжки белогърли овесарки, записани от 1950 г. до днес.

И макар да не е необичайно популациите птици да променят песните си, това обикновено остава "местен диалект" и не се разпространява толкова широко и бързо.

"Сега, когато има толкова много записи от различни райони, качвани всяка година, е възможно да започнем да изследваме дали това е общ феномен и при други видове", обяснява Отър.

През 2005 г. само един от 76 изследвани мъжки пее песента с двоен тон. През 2014 г., 22% от 101 мъжки пеят новата песен. А през 2017 г., почти половината от 92 мъжки вече са приели новата вариация.

Сравнение между разпространението на вариацията с два тона на песента (синьо) преди 2000 г. и между 2015 г. и 2019 г. Размерът на точките съответства на броя записи. Кредит: Otter at al. Current Biology 2020

"В районите, където се е разпространила двойната версия, тя и напълно измества другата в процеса", обясняват авторите. "Доколкото ни е известно това е безпрецедентна степен на промяна на типа на песента на който и да е вид птици".

Използвайки данни от любители, новото проучване показва, че на местата за презимуване песните съответстват с произхода на птиците. 

Съществуват данни, че други видове като белотемната овесарка (Zonotrichia leucophrys) понякога включват части от други диалекти в песните си през зимата. 

За да изследват тази хипотеза учените поставят геолокатори на 50 мъжки птици от Британска Колумбия и установяват, че те мигрират на запад и на изток и някои достигат нови места за размножаване, където може би са предали песента си. 

Когато птици от различни региони се събират заедно, младите мъжки могат да научат вариацията и след това да я пренесат със себе си, което може би обяснява как тя се е разпространила. 

Все още не е ясно защо мъжките приемат новия вариант на песента. Според Отър може би тази вариация е привлекателна, защото е необичайна и различна. Но е възможно, както при много други птичи песни, да става въпрос за предпочитанията на женските. 

"Според много предишни изследвания женските предпочитат местните песни", обяснява Отър. "Но при белогърлата овесарка може женските да харесват песните, които не са типични за тяхната среда. Ако случаят е такъв, всеки мъжки, който може да пее новата песен, има голямо предимство".

Източници: Science alert - Catchy Sparrow Song Goes 'Viral' Across Canada in Continent-Wide Phenomenon 

Science news - A sparrow song remix took over North America with astonishing speed

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !