Вашите приятели всъщност не ви харесват, казват психолози

Хората, които мислите, че са вашите приятели, най-вероятно не са такива

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 май 2016 в 12:14 12164 0

Кредит n2th3.org

Почти половината от хората, които според вас са ви приятели, не мислят така.

Това е заключението, което установи ново изследване, публикувано в PLoS ONE.

Учени от университета в Тел Авив съвместно с изследователи от Масачузетския технологичен институт провеждат обширен социален експеримент и анализират данните от други изследвания, за да се определят процентът на взаимните приятелства и тяхното въздействие върху човешкото поведение. Екипът също така разглежда шест подобни изследвания върху около 600 студента в Израел, Европа и Съединените щати, за да се оцени нивото на представата за приятелство и очакванията за взаимност.

Учените също така разработват алгоритъм, който разглежда няколко обективни характеристики на усещането за приятелство (което включва броят на общите приятели и общият брой приятели) и по този начин може да направи разлика между взаимно и едностранно приятелство.

Наистина ли ми е приятел?

Изследователите се обърнали към 84 студента в Израел с молба да оценят своите съученици по скала от нула до пет.

Нулевата оценка означава "Не познавам този човек ", три означава "приятел", а пет - "един от най-добрите ми приятели".

Изследователите също така помолили студентите да се опитат да отгадаят как мислят че са ги оценили техните връстници. Въпреки че 95% от участниците са смятали, че приятелството им е взаимно, това се оказва вярно само за около половината от тях. Всъщност 47% от оценките за приятелство са само от едната страна.

"Повечето от хората грешат за около половината от своите взаимоотношения", заяви д-р Ерез Шмуели (Erez Shmueli), един от авторите на изследването, в интервю за Science Daily. "Ние не умеем да оценяваме взаимоотношенията, които имаме. Това ограничава способността ни за сътрудничество. Ние научихме, че не можем да разчитаме на нашите инстинкти или интуиция. Трябва да има обективен начин за количествено измерване на тези взаимоотношения и тяхното въздействие".

Въпрос на влияние

Учените са открили няколко фактора, които биха могли да помогнат, за да установим по-добре мястото си в дадени взаимоотношения. Например, ако двама души са приятели, те биха имали припокриващи се социални кръгове или ако споделят приблизително един и същ брой приятели. Ако имате с някой само няколко общи приятели, а той има много повече приятели, най-вероятно връзката ви е едностранна. Това е очевидно.

Но ако факторите, които определят нашите приятелства изглеждат толкова очевидни, защо толкова много от нас не оценяват правилно своите взаимоотношения? Изследователите смятат, че егото е сляпото петно, което пречи на хората да разпознаят дали тяхното приятелство с някой друг е взаимно или едностранно.

"Невзаимното приятелство е предизвикателство към нашата самооценка" - подчертава д-р Шмуели.

Така че основното, ако искате да добиете по-добра представа, кои са ви приятели наистина е: да преодолете себе си и да преразгледате брутално откровено вашите взаимоотношения. Така може да сме наясно с това, кои са хората, на които можем да се доверим? - съветва Шмуели.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !