01 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Във Великобритания искат забрана за двигатели на празен ход пред училищата

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 юли 2017 в 13:50 38090

На родителите да бъде забранено да оставят колите си на празен ход докато чакат децата си да свършат училище и по този начин да се намали замърсяването на въздуха - това искат британски здравни организации, съобщи ВВС.

В изготвено от организациите ръководство се настоява общините да въведат "зони с чист въздух", в които да бъдат забранени най-силно замърсяващите превозни средства или да се въведат такси за тях. Авторите настояват на "чистия въздух" да бъде придадена същата важност като на "чистата вода".

Такива зони трябва да се въведат около училища, болници и старчески домове за защита на онези, които са най-уязвими от дима. В община Уестминстър в Лондон вече има длъжностни лица, които глобяват шофьори за оставяне на автомобилите им на празен ход с глоби от 80 паунда.

Ръководството е дело на две правителствени организации във Великобритания - агенцията към Министерството на здравеопазването Public Health England (PHE) и неправителствената обществена организация, за която министерството отговаря, National Institute for Health and Care Excellence (NICE).

Данните сочат, че във Великобритания замърсяването на въздуха допринася за смъртта на 29 000 души всяка година.

Проф. Пол Косфорд (Paul Cosford) от РНЕ обяснява, че докладът е "дестилация на най-добрите доказателства" за справяне със замърсяването на въздуха, които местните власти могат да приложат. По негови думи, автомобили, които не отиват никъде, "ме вбесяват - защо седиш там със запален двигател?". "Зоните без автомобили на празен ход ще повишат вниманието на всички, че няма нужда да замърсяваме", добавя Косфорд.

Сред другите препоръки в ръководството са: 

- глоби за задръствания

- подпомагане на гладкото шофиране чрез премахване на "легналите полицаи" и налагане на ограничение на скоростта от 20 мили/час или 32 км/ч

- лансиране на електроавтомобилите с повече зарядни станции на обществени места

- обучение на шофьорите на автобуси в шофиране с пестене на гориво

- улесняване на хората да вървят повече и да карат велосипеди

- промяна на градското планиране, така че домовете и училищата да не са в зони с високо замърсяване

Великобритания не успява да спазва ограниченията на Европейския съюз за замърсители като азотен диоксид, като 37 от 43 британски региона са над поставените граници. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.