07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Възпроизвеждане и еволюция: Историята на рибите говори за хората

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 февруари 2022 в 00:01 36210
Слонските акули притежават необичаен външен вид и еволюционна история, последната от които ги прави интересен животински модел за сравняване на различни пътища на развитие с хората. Кредит: Michael Baker, UC San Diego Health Sciences

Слонските акули предлагат нова гледна точка за това как са еволюирали хората - ново проучване анализира някои необясними по-рано репродуктивни различия.

Изследователи от Медицинския факултет на Калифорнийския университет в Сан Диего и в Япония са използвали древна риба, за да открият нови прозрения за човешката биология и по-специално за това как и защо широко използваното лекарство действа за прекъсване на бременността (при хората, а не при рибите).

Констатациите са публикувани в онлайн изданието на ACS Pharmacology & Translational Science.

Слонската акула (Callorhinchus milii) е необичайно изглеждащо животно. Известно е с няколко имена като акула-призрак, риба слон и сребърен тромпет, видът се среща във водите на Южна Австралия. Гладкокожата, хрущялна риба нараства до максимален размер от 1.20 метра и не представлява заплаха за хората. Тяхната отличителна муцуна, подобна на хоботче, се използва за откриване на плячка, предимно миди и дънни безгръбначни по движението и слаби електрически полета.

Но това е особен атрибут, който прави слонските акули подходящи за определени типове изследвания - те принадлежат към най-старата група челюстни гръбначни животни и имат най-бавно еволюиращия геном от всички известни гръбначни животни, което ги прави идеални за изследване как някои биологични системи са еволюирали в костите гръбначни животни, включително хората.

Последното проучване, сравняващо активирането на прогестероновия рецептор (PR) при слонските акули и хората, дава представа за това как стероидното активиране се е развило при последните и защо работи по начина, по който работи днес.

Прогестеронът е хормон, който при жените регулира менструалния цикъл, подготовката за зачеване и поддържането на бременността. Ефектите на прогестерона се медиират от неговия ядрен рецептор, PR. Изследователите откриват, че активирането на PR при слонските акули изисква различна комбинация от хормони и стероиди в сравнение с PR активирането при хората, като последното изисква по-малко, но по-специфични хормонални и стероидни тригери.

По-интересното е, че те откриват, че RU486, медицинско одобрено клинично съединение, което блокира или прекъсва бременността при хора и обикновено се нарича „хапче за аборт“, няма същия ефект при слонските акули. Не инхибира прогестероновото активиране на PR на слонската акула.

Констатациите, заявява водещият автор д-р Майкъл Бейкър (Michael Baker), професор по научни изследвания в Медицинския факултет на Калифорнийския университет, Сан Диего, осветяват различните еволюционни пътища на рибите и хората и дават представа за това как други по-популярни животински модели, по-специално риба зебра, могат да бъдат проблематични при опит за анализиране на патологията на ендокринните нарушения (когато естествени или изкуствени химикали имитират или пречат на хормоните, които регулират развитието, репродукцията и други основни функции) или разработване на нови лекарства.

Справка: “Regulation by Progestins, Corticosteroids, and RU486 of Transcriptional Activation of Elephant Shark and Human Progesterone Receptors: An Evolutionary Perspective” by Xiaozhi Lin, Wataru Takagi, Susumu Hyodo, Shigeho Ijiri, Yoshinao Katsu and Michael E. Baker, 6 December 2021, ACS Pharmacology & Translational Science.

DOI: 10.1021/acsptsci.1c00191

Източник: Reproduction and Evolution: A Fish Story With a Human Tell, UCSD


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.