Възрастни мишки се справят по-добре с лабиринт, ако са пили...шампанско

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 ноември 2015 в 10:00 4309 0

Кредит art1.ru

Ново проучване показва, че фенолните киселини, които се съдържат в шампанското, имат ефект срещу дегенерацията при застаряваща нервна система.

Изследването е проведено върху възрастни мишки, които са приемали шампанско в продължение на шест седмици, докато на контролната група е давана друга еквивалентна по съдържане на алкохол напитка, съобщава научно-популярното издание iflscience.

Гризачите, поемали шампанско, показват подобрение в пространствената памет в сравнение с контролните мишки. Благоприятният ефект е свързан с наличието на фенолни киселини, които са клас антиоксиданти.

Но ако решите да се предпазите от Алцхаймер, шампанското не е единствената и най-препоръчителна възможност. Фенолните киселини се срещат в значителни количества в храни и напитки като кафе, чай, грозде, боровинки, киви, сливи, череши, цитрусови плодове, червено вино, царевица, пшеница, както и много други растения. Значително количество фенолни киселини присъства и в човешката урина, но това не означава, че трябва да си ги набавяте от там, след като има много по-приятни алтернативи.

Изследването всъщност е установило, че малки количества фенолни киселини директно влияят на хипокампуса, който е част от мозъка, свързана с образуването на нови спомени. Резултатът е важен, но не е задължително тези вещества да имат същия ефект и върху хората.

Д-р Дейвид Возур (David Vauzour), един от членовете на изследователския екип, коментира в изявление: "В близко бъдеще ще проверим тези констатации и при хора. Това е успешно постигнато с други богати на полифеноли продукти като боровинки и какао и ние прогнозираме подобен ефект при умерен прием на шампанско върху познавателните способности и при хората".

Изследването е публикувано в Antioxidants and Redox Signalling.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !