Вече е открита причината за мистериозното масово измиране на слонове в Ботсвана

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 23 септември 2020 в 09:19 5308 0

Кредит pixabay

Стотици слонове, загинали мистериозно в близост до делтата на Окаванго в Ботсвана, са отровени от цианобактерии, съобщава Департамента по дивата природа на страната.

Ботсвана е една от страните с най-големи популации на слонове - около 130 000. От пролетта насам повече от 300 животни умират мистериозно, като запазените им цели бивни изключват възможността да са убити от бракониери.  

"Смъртта им е причинена от отравяне, дължащо се на цианобактерии, растящи в резервоари за подпочвени води", обяснява главният ветеринарен инспектор на Департамента по дивата природа и националните паркове, съобщава Ммади Реубен (Mmadi Reuben). Той пояснява, че смъртните случаи "спират в края на юни 2020, заедно с пресъхването на резервоарите".

Първите регистрирани смъртни случаи през април са близо до село Серонга, а броят започва бързо да нараства през следващия месец. Според властите са загинали над 330 животни и кръвните тестове съвпадат с откритието, че разпространението на вид цианобактерия, която произвежда невротоксини, е причината за това. Тестовете са направени в специализирани лаборатории в ЮАР, Канада, Зимбабве и САЩ.

Сирил Таоло (Cyril Taolo), заместник директор на Департамента по дивата природа и националните паркове обяснява, че възможни причини като антракс или човешка намеса като бракониерство вече са изключени. Продължават да се правят и изследвания за появата на бактерията, а през зимата слоновете се хидратират основно чрез ядене на корени, което означава, че опасността за тях вероятно ще е по-малка.

Източник: Science alert - Mysterious Mass Elephant Die-Off in Botswana Was Caused by Cyanobacteria Poisoning

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !