Ветрове от рубини и сапфири вилнеят в небето на гигантска планета

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 13 декември 2016 в 10:00 8250 1

Кредит University of Warwick/Mark Garlick

Художествена интерпретация на HAT-P-7b

Доказателства за мощни променящи се ветрове са били открити на планета 16 пъти по-голяма от Земята и на около 1000 светлинни години от нас. Според изследване на Университета Уоруик (Warwik), цитирано от ScienceDaily за първи път учените са открили такава климатична система на газов гигант извън Слънчевата система.

Д-р Дейвид Армстронг и неговият екип са откили, че газовият гигант HAT-P-7b е засегнат от широкомащабни промени, дължащи се на силни ветрове, движещи се из цялата планета, които вероятно водят до катастрофични бури.

Откритието е било направено чрез наблюдения и идентификация на светлината, която е била отразена от атмосферата на HAT-P-7b, показвайки че най-яркото място на планетата отмества своята позиция.Това отместване се дължи на екваториални струи с драматично променящи се скорости на вятъра, като най-бързите от тях избутват огромни количества облаци по цялата планета.

Облаците от своят страна пък са визуално зашеметяващи – вероятно са съставени от корунд, минералът образуващ рубините и сапфирите.

Планетата никога няма да бъде обитаема, тъй като климатичната ѝ система е доста враждебна. Тъй като планетата е „заключена“ за своя наклон тя е винаги обърната с едната си страна към звездата-домакин. Така тази страна е винаги много по-гореща от другата с температурни разлики от 2860К.

Благодарение на това новооткритие астрофизиците могат да наблюдават как климатичните системи на планети извън Слънчевата система се променят с времето.

За първи път открита през 2008 година HAT-P-7b е на 320 парсека (над 1040 св. Години) от нас. Тя е екзопланета 40% по-голяма от Юпитер и над 500 пъти по-масивна от Земята, като обикаля звезда 50% по-масивна и два пъти по-голям от нашето Слънце.

Научната статия по темата – „Variability in the Atmosphere of the Hot Jupiter HAT-P-7“ е публикувана в Nature Astronomy.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

13.12 2016 в 11:29

Чак пък рубини и сапфири. Тук при нас по-голямата част от това вещество е във вид на глина.