Видео дава първото доказателство, че водните птици могат да използват предмети

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 02 януари 2020 в 12:44 5760 0

Кредит ANNETTE L. FAYET

Анет Файет (Annette Fayet) изследва колония тъпоклюна кайра (Fratercula arctica) по бреговете на Уелс, когато забелязва нещо необичайно. Една от птиците се носи върху водата, държейки в оранжевия си клюн пръчка. След това използва пръчката, за да почеше гърба си

"Бях изненадана и развълнувана", споделя Файет, еколог в Университета на Оксфорд, която изучава миграцията на тъпоклюната кайра. Този вид досега никога не е наблюдаван да използва инструменти, както всъщност и никой водна птица. 

Файет си води записки за необичайното поведение, но минават още четири години преди да успее да го заснеме. През 2018 г. на остров Гримси в Исландия една от нейните камери, засичащи движение, заснема кайра, която взима пръчка от земята и я използва, за да почеше перата на гърдите си.

Тези наблюдения, описани в публикация в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, представляват единственият пример на дива птица, използваща предмет, за да се почеше.

Учените са наблюдавали и преди птици да използват предмети, най-често за да се сдобият с храна. Врани, папагали и лешояди използват различни предмети, например камъни, за да счупят яйца. Но водните птици, които имат по-малки мозъци, не са считани за способни да използват инструменти. Откритието за кайрата предполага, че може би много повече видове използват предмети, отколкото е смятано преди.  

"Не съм изненадана, че водните птици могат да използват предмети", смята Корина Логан (Corina Logan), поведенчески еколог в Института по еволюционна антропология Макс Планк в Лайпциг, която не е част от проучването.

Според нея много поведенчески способности на животните остават неоткрити, защото изследването им би отнело много време и енергия.

Въпреки, че в случая са наблюдавани много малък брой животни, Логан е убедена, че тъпоклюната кайра може да използва инструменти, донякъде и защото това поведение е регистрирано в две популации на 1 700 километра една от друга. 

Файет и колегите й предполагат, че е възможно птиците да използват пръчките, за да махат кърлежи от перата си, които са чест паразит на този вид. Лятото на 2018 г. в Исландия, където е записано това поведение е сезон с особено много кърлежи.

Източник: Science news - Stick-toting puffins offer the first evidence of tool use in seabirds

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !