01 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Видео на пряко наблюдение на звездата TRAPPIST-1

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 13 март 2017 в 09:00 59800
Илюстрация: ESO/M. Kornmesser

Американската космическа агенция показа видео, изобразяващо звездата TRAPPIST-1, около която астрономите наскоро са откриха седем близо до големината на Земята екзопланети, съобщи сайтът на НАСА.

Видеото пресъздава образа на студеното джудже, благодарение на космическия телескоп "Кеплер". Анимацията показва количеството светлина, открит в няколко пиксела в малка част от камерата на борда на "Кеплер". Светлината, събрана от TRAPPIST-1, свръхстуденото джудже на около 40 светлинни години от Земята, е в центъра на изображението. Непряко се виждат седемте екзопланети, които обикалят около TRAPPIST-1.

Кеплер открива промяната в яркостта, когато една планета преминава пред звездата от гледната точка на телескопа. Преминаващите пред TRAPPIST-1 планети блокират една малка част от звездната светлина, което произвежда миниатюрни спадове в яркостта на звездата. Една планета с големина на Земята създава по-малко от 1% спад в яркостта на малкото свръхстуденото джудже TRAPPIST-1 и не се вижда с невъоръжено око.

Астрономите използват сложни алгоритми за търсене на спадовете в яркостта като предизвиква минимални корекции на положението на космическия телескоп в пространството. Това причинява трептенето на пикселите на видеото.В периода от 15 декември 15, 2016, до 4 март "Кеплер" наблюдава TRAPPIST-1 в продължение на 74 дни.

Видео се състои от 60 снимки, направени от "Кеплер" за един час на 22 февруари. Анимацията енаправена на основата на данни, получени от област от камерата на телескопа с размер на матрица 11 на 11 пиксела.

Показаният на видеото участък от небето е 44 квадратни секунди, което е сравнимо с опит да се видят детайли на песъчинка на една ръка разстояние.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.