Вижте как изглежда сблъсъкът с астероид на DART от телескопи и сателит (видео)

Поразителни нови снимки показват момента на сблъсъка на сондата в астероида

Ваня Милева Последна промяна на 28 септември 2022 в 07:30 9097 0

Астероидът Дидим блести ярко на изображенията от LICIAcube, докато от неговата луна Диморфос след сблъсъка изригва взрив от прах. Кредит: ASI/NASA

Вчера човечеството постигна ново и невероятно първо постижение на 11 милиона километра от Земята.

След години на планиране сондата DART на НАСА най-накрая се удари в луната Диморфос, която обикаля около астероид Дидим, в първия в историята човешки опит за пренасочване на траекторията на космически обект със значителни размери.

Снимките на камерата DRACO на Диморфос бяха великолепни и показаха скалиста повърхност, покрита с камъни и прах. В резултат на удара DART е унищожен, което налага други инструменти да регистрират последствията.

За да наблюдава удара и последиците върху Диморфос непосредствено след него, DART носи кубсат на Италианската космическа агенция (ASI), наречен Light Italian CubeSat for Imaging of Asteroids (LICIAcube), оборудван с две оптични камери - LEIA и LUKE. Преди сблъсъка кубичният спътник е разгърнат и по този начин успява да заснеме цялото зрелищно събитие.

На изображенията големият ярък обект е астероидът Дидим. Деликатните, паяжинообразни линии са облаци прах, изригнали от Диморфос в резултат на удара.

Наблюденията на наземния телескоп на Хавайските острови ATLAS (Система за последно предупреждение за астероиден земен удар - Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) например показват, че в момента на удара системата Дидим значително изсветлява. А малко след това огромна обвивка от изхвърлен материал се откъсва от разбития Диморфос.

Един от 3,3-футовите (1-метрови) телескопи на обсерваторията Лас Кумбрес (LCO) в Южноафриканската астрономическа обсерватория разказа подобна история, но от различен ъгъл - DART удря Диморфос, докато се движи от ляво на дясно в кадъра, а не от дясно на ляво, както в снимките на ATLAS. Отново се показва нарастваща струя, движеща се в посока на астероида. Важно е да се отбележи, че на разстояние от над 11 милиона километра двойната двойка изглежда като един обект.

Снимките трябва да разкрият каква част от лунната планета е била разрушена от удара, както и информация за нейния състав.

Тази информация ще помогне на учените след това да проектират бъдещи мисии за пренасочване на астероиди, като усъвършенстват технологията въз основа на тези резултати.

"Сега може да започне науката", коментира планетарният учен Катарина Милкович (Katarina Miljkovic) от Университета Къртин в Австралия.

В края на краищата блъскането на космически кораб в астероид не е само за забавление. Мисията има за цел да провери способността ни да пренасочваме астероидите, които открием в бъдеще на курс на сблъсък със Земята - нещо, което в миналото се е оказвало изключително опасно за живота.

Следващият етап включва наблюдение на промените в движението на удареното тяло. Всъщност това е причината, поради която е избран Диморфис. С диаметър около 160 метра астероидът обикаля около 780-метровия Дидим приблизително веднъж на всеки 11,9 часа в колеблив танц.

При единичен обект, който обикаля около Слънцето сам, трудно бихме могли да измерим такава малка промяна с наземни телескопи. Един астероид, попаднал в капана на добре познат орбитален период, обаче би трябвало да е по-лесна цел за изследване.

"От този единствен удар можем да научим повече за механиката на ударите в малки тела, за предаването на импулса и за възможността да използваме изкуствен удар, за да изтласкаме астероиди от техните орбити", отбелязва Милкович.

"Това не е правено досега... Нуждаехме се от широкомащабен експеримент, за да получим потвърждение спрямо реалните данни. Това е гаранция, че ако някога Земята се сблъска с опасен астероид, който се устремява към нас, ще знаем какво да правим."

Сега учените работят, за да определят степента, в която DART е повлиял на скоростта на астероида и е предизвикал потенциална промяна в орбиталната му траектория около по-големия му партньор, Дидим. Ако резултатът е значим, учените биха открили потенциален начин за отклоняване на опасни астероиди. Диморфос и Дидим не представляват заплаха за нашата планета нито преди, нито след експеримента DART - това бе просто тест, за да се види дали можем успешно да преместим космическа скала.

Източници:

Stunning New Pics Capture The Incredible Moment a Spacecraft Struck an Asteroid, ScienceAlert

Wow! Telescopes spot DART asteroid impact in deep space (videos), Space.com

Ground Telescopes Capture Jaw-Dropping Views of DART Asteroid Impact, Gizmodo

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !