08 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Врана открадна кредитна карта, за да си купи билет за влак (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 май 2018 в 08:24 96010

Защо тази врана се нуждае от билет за влак? Не е много ясно, вероятно и за нея. Но това не я спира да вземе "назаем" кредитна карта и да се опита да си закупи разходка от автомат за билети в станцията Кинскьо (Kinshichō) в Токио.

  За любопитната случка разказва IFLScience,

Twitter потребителят @ kinoshi42155049 публикува видеоклип на хитрата врана, която се мотае около машината за билети, преди да прескочи на съседната машина, открадва кредитната карта на жена и се опита да я включи в четеца на карти. Не успява напълно да изпълни задачата си да купи билет, но достига впечатляващо близо.

Според местен източник враната връща "заетата" карта на законния й собственик след неуспешния й опит да закупи билет, което веднъж завинаги доказва, че не всички врани са лоши.

Знае ли враната какво прави? Или пък просто е завладяна от блестящата вещ? (холограмния стикер на картата)

Трудно е да се каже. Със сигурност обаче е ясно, че враната няма намерение да се качва на влака, но е възможно да имитира човешкото поведение, наблюдавано на гарата. Птиците от семейство Вранови (Corvidae) се смятат за най-интелигентните видове птици и са сред най-умните животни на планетата.

Предишни проучвания показват, че враните могат да решават задачи, да майсторят инструменти, да правят "бартер" и имат чувство за справедливост - те не забравят поне един месец кой ги е измамил. Те дори превъзхождат 4-годишните деца, когато става въпрос за задачи като планиране за бъдещето и разбиране на физиките свойства на пространството

Това, което е особено важно за тази конкретна история и тази конкретна врана, е способността й да свърже причина и следствие.

Например компанията Crowded Cities използва тази способност на враните за почистване на улиците на Амстердам от фасове. Тя разработва специално устройство, което всъщност е автоматична хранилка. Птиците донасят фасовете, инсталираната на дъното на фунията камера потвърждава, че падналият обект е наистина цигарен фас и след това системата пуска малко храна на специална платформа.

Знае ли враната, че поставянето на картата в четеца на карти може да й даде билет? Кой знае, но със сигурност е възможно.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.