06 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Връзка между възпалението и шизофренията може да доведе до нови лечения

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 октомври 2015 в 10:00 82090
Мозъчна активност по време на халюцинации при пациент с шизофрения Снимка: Wellcome department of cognitive neurology/Science Photo Library

Може ли възпалението в мозъка да е отговорно за шизофренията? Изглежда, че хората с това разстройство имат по-активни имунни клетки в своите мозъци и сега тази активност е била регистрирана дори преди да се развие заболяването.

Тази връзка може да се окаже революционна при откриването на нови лечения, които да са насочени към конкретните причини за появата на разстройството.

Идеята, че имунната система може да играе роля при шизофренията се е появила за пръв път преди 10 години. Оттогава няколко изследвания са установили, че хора с шизофрения имат по-активна микроглия - основните имунни клетки в мозъка.

Питър Блумфийлд (Peter Bloomfield) от Imperial College в Лондон се запитал дали повишената активност на имунната система може да се засече преди даден човек да бъде диагностициран с шизофрения. Неговият екип изследвал 14 човека, които били идентифицирани като "свръхвисоко рискови" за развитие на психичното разстройство - те вече имали консултация с доктор по повод появата на симптоми като параноя или халюцинации, но все още нямали епизоди на психоза. Обикновено между 20% и 35% от такива индивиди в крайна сметка ще бъдат диагностицирани с шизофрения.

Чрез инжектиране на багрило, което бележи само активираните клетки и PET сканиране, Блумфийлд и колегите му сравнили активността на микроглиалните клетки при тези хора с тези на хора с шизофрения, както и на здрави контроли. Те установили повишена активност, както в хората с шизофрения, така и в тези класифицирани като "свръхвисоко рискови".

"По-интересното е, че нивото на активност имаше връзка пряко с тежестта на симптомите," разказва Блуфийлд. По време на изследването, двама от 14-те индивида със свръхвисок риск развили шизофрения и шизоидно разстройство - тъкмо тези от тях с най-високите нива на микроглиална активност, твърди Бумфийлд.

Стари лекарства - нови приложения

"Тези открития може да променят много неща," коментира Питър Улхаас (Peter Uhlhaas) от Университета в Глазгоу, Великобритания. Ако откритията могат да се повторят при по-големи проучвания, може да се окаже, че е възможно лекарите да идентифицират кои хора по-късно ще развият шизофрения и да им предложат превантивни лечения, твърди той. "Това показва, че ще бъде възможно да се намесим преди етапа на психоза и да предотвратим началото на заболяването, което е изключително обещаваща перспектива."

В момента, леченията за шизофрения са свързани с медикаменти, които потискат активността на невроните в мозъка (антипсихотици и депресанти). Тези медикаменти обаче не действат при всеки и са свързани със сериозни странични ефекти, включително загуба на тегло, сърдечни проблеми, резки промени в настроението и импотентност. "Поради това много хора просто спират да ги взимат," твърди Стивън Ууд (Stephen Wood) от Университета в Бирмингам, Великобритания.

Тези странични ефекти правят медикаментите неподходящи за употреба при хора с висок риск, за които не е напълно сигурно, че ще развият болестта. Ако се покаже, че противовъзпалителни медикаменти също могат да помагат, това не само ще им осигури по-безопасен вариант за лечение, но те можe да са окажат достатъчно ефективни, че да защитят тези със свръхвисок риск, твърди Ууд. Вече се планират клинични проучвания, които да изпитат ефектите на миноциклин - антибиотик, който освен това има мощно противовъзпалително действие. 

Но дори да се окаже, че противовъзпалителните лекарства са полезни като лечение, причината за възникването на шизофренията си остава неизвестна. Силната активация на микроглиалните клетки може да се окаже просто симптом на промени настъпили преди това. Междувременно, според Ууд, здравеопазването може да прави повече за тези хора. "Едно от най-полезните неща, които могат да правят хората с шизофрения е да се хранят по-добре и да извършват активни физически упражнения," препоръчва той. Според него, социалната програма и борбата с източниците на хроничен стрес също са от жизнено важно значение.

По материали от: American Journal of Psychiatry, DOI: 10.1176/appi.ajp.2015.14101358

Източник: New Scientist


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.