08 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

За да оцелеят през студените нощи, колибритата се охлаждат почти до замръзване

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 септември 2020 в 09:26 47760
Колибри, заснето в Куско, Перу. Снимка: pixabay

Високите части на Андите в Перу са рай за колибритата, заради изобилието от нектар от дивите цветя и малкото хищници. Но проблемът са нощните температури, които често падат под нулата.

Как тогава малките птици, тежащи едва шест грама, които се нуждаят от нектара на 500 цвята за един ден, поддържат топлината си през нощта? Всъщност те не го правят, се съобщава в изследване в списание Biology Letters

Когато след залеза температурите спаднат, колибритата изпадат в състояние, подобно на вцепененост. Един от видовете - Metallura phoebe се охлажда до 3,26° C, най-ниската телесна температура, регистрирана някога, при птица или нехиберниращ бозайник.

Охлаждането до толкова ниски температури позволяват на колибритата да пестят ценна енергия, което им позволява да оцелеят през студените нощи и да продължат да се хранят на следващия ден, обяснява Блеър Улф (Blair Wolf), еколог от Университета на Ню Мексико в Албакърки.

Такова вцепенение е наблюдавано и преди при колибрита, но Улф и колегите му искат да получат по-детайлна картина. Те поставят 26 индивида от шест различни вида в клетки за една нощ и им поставят термометри. 

Кацнали изправени, птиците изнасят клюна си нагоре, разперват перата си и спират да се движат. Всички видове изпадат във форма на вцепенение, но Metallura phoebe се охлажда най-много, от дневната си температура около 40° C до малко над точката на замръзване. 

През деня малките, но силни сърца на колибритата бият с около 1 200 удара в минута. Но през нощта сърдечната честота спада до едва 40 удара в минута. Учените обясняват, че това е изумителен спад и това позволява на птиците са намалят изразходваната през нощта енергия с около 95%. Така, без да губят енергия за поддържането на телесната температура през нощта, тези птици оцеляват успешно на височина от 5 000 метра над морското равнище, което е забележителна адаптация.

По изгрев колибритата започват да се раздвижват, затопляйки се с около градус в минута, движейки мускулите си.

Източник: Science news - This hummingbird survives cold nights by nearly freezing itself solid


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.