10 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

За любовта няма решетки. Орангутани в любовен триъгълник

Тест за бащинство създаде скандал в швейцарски зоопарк

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 февруари 2019 в 16:11 25000
Тъй като орангутаните са част от Програмата за застрашените видове, Базелският зоопарк искаше да разбере кой е бащата на малкия орангутан, Падма. Снимка: Basel Zoo

Кой е бащата на дъщерята на Мая, Падма?

Това не е драма от латино или индийски сериал. Това е въпросът, който си задават сътрудниците на зоопарка в Базел.

Тъй като там в момента се провежда програма за развъждане на застрашени видове като орангутаните (Pongo abelii), а програмата трябва гарантира, че само най-подходящите орангутани в зоологическите градини могат да образуват двойка, за да имат потомство. В рамките на Програмата за застрашените видове "подходящи" означава, че двойката споделя възможно най-малко ДНК, за да се запази генетичното разнообразие в зоопарка.

Но тестът за бащинство на 5-месечната Падма показа, че мама Мая е имала много "неподходящо" поведение в орангутановото заграждение и бащата не е този, който бе определен от персонала на зоопарка. 

Ако има само един възрастен самец, живеещ с група женски, бащинството на потомството не е спорно. Първоначално  изглежда очевидно за персонала, че родената миналия август дъщерята на 11-годишната Мая, Падма, е от 14-годишният Буди.

Все пак, винаги има съмнение, когато става въпрос за бащинство сред орангутаните в зоологическите градини - младите орангутани редовно преминават тест за бащинство, а Падма не е изключение. Пазачите на зоологическата градина използват специален памучен тампон, за да вземат проби от слюнката както от Падма, така и от останалите орангутани. След това пробите са изпратени в лабораторията за съдебна генетика в Института за съдебна медицина на Базелския университет. Използвайки същия метод, както за определяне на бащинство при хората, лабораторията изследва кой може да е бащата на Падма. 

Досега при тези тестове не е имало изненади.

Този път обаче резултатите от теста за бащинство показват, че Буди не е биологичен баща на малката Падма. Отговорността трябва да поеме 18-годишният Вендел, доминиращият мъжки в зоологическата градина, който обаче живее в съседно заграждение на това на Мая.

Пазачите подозират, че Мая се е срещала с Вендел на оградата, която дели двете заграждения, за малко забавления за възрастни. 

Неустоимият Вендел през 2015 г. Снимка A.J. Haverkamp (flickr).

От биологична гледна точка това не е толкова изненадващо. За разлика от Буди, Вендел има забележителни бузи. Всъщност той е единственият от тримата самци в загражденията, който има такива. Освен това е и доминиращият мъжки от тримата самци орангутани в зоологическата градина.

В дивата природа женските орангутани по подобен начин са склонни да търсят и да се отдават на самци с големи бузи, които намират за много привлекателни. Недоминиращите мъжки също обичат да пробват късмета си с женските и обикновено им се получава. Но изглежда, че самките просто не могат да устоят на мъж с такива големи бузи.

Да се ​​надяваме, че заради Падма Мая, Буди и Вендел могат да загърбят тази неприятна афера и да живеят щастливо като едно голямо модерно семейство.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Обучение без нервни клетки
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.