За първи път пациент бе изваден от кома с ултразвук

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 август 2016 в 10:25 10180 0

Кредит neurosciencestuff.tumblr.com

Група учени от Университета на Калифорния в Лос Анджелис публикува доклад за първия случай в историята на медицината, който изважда 25-годишен пациент от кома с неинвазивен метод. Пациентът е доведен до съзнание като му е въздействано с ултразвукови импулси върху малка площ на мозъка, наречена таламус.

На третия ден след процедурата пациентът започва да разбира какво му говорят и напълно излиза от комата, а на петия ден се опита да ходи.

Докладът е публикуван в списание Journal of Brain Stimulation (pdf)

Засега това е единичен случай. Връщането в съзнание на пациента може да е съвпадение или случайност. Може да се дължи на неговата млада възраст. Учените сега се подготвят мащабни клинични изпитания на устройството

Ако теорията получи потвърждение, експерименталният ултразвуков генератор може да бъде одобрен за употреба от всички лечебни заведения. Той може да извади от вегетативно състояние и "минимално съзнателно състояние" десетки хиляди хора. В същото време учените ще се приближат до разбирането на феномена на съзнанието - фундаменталния начин, с който хората се отнасят към света.


Този експериментален резултат може да е случайност, но учените отдавна проучват тази област на мозъка, и вече са получили доказателства, че с таламуса е свързано съзнанието.

През 2007 г. е проведена първата подобна операция с въздействие върху таламуса. На 38-годишен пациент, който е бил шест години в будна кома (минимално съзнателно състояние), е върната частична функционалност въздействайки с електроди на таламуса [1].

Водещият изследовател, който провежда операцията, смята ултразвуковото въздействие за перспективно: "Това е една интригуваща и интересна възможност," - заяви д-р Николай Шиф (Nicholas Schiff), невролог от биомедицинския изследователски център Weill Cornell Medicine към Университета Корнел.

Лимбичната система: 1. Фронтален дял, lobus frontalis. 2. Таламус, thalamus. 3. Хипокамп, hippocampus. 4. Амигдала, corpus amygdaloideum. 5. Хипоталамус, hypothalamus. 6. Обонятелна луковица, bulbus olfactorius


Таламусът е област от главния мозък, отговорна за преразпределението на информацията от сетивата, с изключение на обонянието, в кората на главния мозък. След като информацията за някакво усещане постъпи в ядрото на таламуса, там се прави първичната й обработка. В таламуса има четири основни ядра: група неврони, преразпределяща визуалната информация; ядро, преразпределящо звуковата информация; ядро, преразпределящо тактилната информация и ядро, преразпределящо усещането за равновесие и баланс. Намира се в централната част на мозъка.

Увреждане на таламуса може да доведе до смущения в съня, непроизволно треперене на ръцете в съзнателно състояние, както и антероградна амнезия, когато пациентът се сеща за всички събития преди травмата, но нищо повече не може да си спомни. От увреждане на таламуса страдаше герой на известния филм "Memento" Кристофър Нолан.

Знае се, че таламусът е свързан и с паметта. Но дали наличието на памет е свързано с наличието на съзнание? Може би са дори пряко свързани.

В първата в историята операции по неинвазивно изваждане на човек от кома, учени от Университета на Калифорния, използват експериментално устройство, подобно на чиния с диаметър 71.5 mm, в пластмасова кутия, пълна с дейонизирана и дегазирана вода и запечатана с тънка пластмасова мембрана, прозрачна за ултразвук. Предавателят фокусира ултразвуковото излъчване с честота от 650 кХц точно в централната област на мозъка, където се намира таламусът. По-специално, предавателят използва BXPulsar 1001, произведен от Brainsonix Inc.


Експерименталното устройство за ултразвукова стимулация на таламуса. Снимка: Martin Monti/UCLA


Както се оказа, методът на фокусирана ултразвукова пулсация с ниска интензивност (low intensity focused ultrasound pulsation (LIFUP)), е в състояние неинвазивно да повлияе на област дълбоко в мозъка, без да се засягат съседните области. Тази техника е тествана и преди при хора и животни - и се оказа безопасна [2] [3]. По-рано ефектът от LIFUP върху таламуса на лабораторни мишки е помогнал да се ускори връщането на функционалността на мозъка след нараняване [3]. Тези резултати са в основата на първия експеримент върху хора.

За първия клиничен експеримент в историята на LIFUP е избран 25-годишен пациент, който е в кома в продължение на 14 дни след като получава травматично увреждане на мозъка в пътен инцидент.

Още на следващия ден пациентът показва значително подобрение в способността си да се движи и да говори, от третия ден след лечението е възстановено напълно умението му да разбира речта и да отговаря на въпроси с кимаше на глава. На петия ден е направил първияси опит да ходи.

Успешният експеримент за изваждане на пациент от кома е надежда за много хора. Изобретателите пишат, че тази технология ще помогне да се снеме огромнаа емоционална и финансова тежест на близките на пациентите, да намали тежестта върху здравната инфраструктура и националния бюджет. Сега пациентите с години се подържат в кома, което е много скъпо и също повдига редица трудни правни и етични въпроси [4].

Проучването има голяма практическа стойност, но и дава храна за размисъл за природата на съзнанието. Този дебат се води усилено през последните години след клиничния случай на един пациент. В продължение на много години той живее нормален начин на живот, без дори да знае, че липсва 90% от мозъка му. 

Допълнителна литература:

[1] Schiff ND, Giacino JT, Kalmar K, Victor JD, Baker K, Gerber M, Fritz B, Eisenberg B, O’connor J, Kobylarz EJ, Farris S. Behavioural improvements with thalamic stimulation after severe traumatic brain injury. Nature 2007;448(7153):600-3

[2] Yoo SS, Kim H, Min BK, Franck SP. Transcranial focused ultrasound to the thalamus alters anesthesia time in rats. Neuroreport 2011;22(15):783. 

[3] Bystritsky A, Korb AS, Douglas PK, Cohen MS, Melega WP, Mulgaonkar AP, DeSalles A, Min BK, Yoo SS. A review of low-intensity focused ultrasound pulsation. Brain stimul 2011;4(3):125-36. 

[4] Monti MM, Sannita WG. Brain Function and Responsiveness in Disorders of Consciousness. Springer International Publishing: Switzerland; 2016.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !